Minimalna mirovina u Njemačkoj veća od prosječne bh. plaće

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Umirovljenici predstavljaju najbrojniju populaciju u Bosni i Hercegovini. Njihova primanja uglavnom su nerazmjerna životnim troškovima i potrebama. Skupi lijekovi i namirnice samo su jedan od problema koji dovode umirovljenike na rub siromaštva. U Federaciji Bosne i Hercegovine trenutačno je oko 450 tisuća umirovljenika, a oko 60 posto njih prima najnižu mirovinu. To je dovoljan pokazatelj da su umirovljenici zapravo na rubu egzistencije. Minimalna mirovina nije dovoljna za nabavu osnovnih životnih namirnica.

Nedovoljan rast

Pozitivno je da su mirovine u 2023. godini porasle za 156 KM u odnosu na 2021. godinu u Federaciji BiH, ali je li to dovoljno? Prosječna potrošačka košarica u BiH iznosi gotovo 3000 maraka, tako da i uz ovo povećanje, umirovljenici s najnižom mirovinom jedva preživljavaju, piše Večernji list BiH. Dok se iz godine u godinu povećava broj umirovljenika za nekoliko tisuća, mirovina se povećava tek za nekoliko stotina konvertibilnih maraka, a troškovi života itekako rastu. Napola prazna ili napola puna, potrošačka košarica nije samo stvar perspektive. Ona je rezultat ispražnjenih novčanika bh. građana uslijed rapidnog rasta troškova života tijekom posljednjih godina, pojedinih čak i za 50 posto. A najviše je poskupjelo meso, koje plaćamo od četiri do sedam maraka više u odnosu na razdoblje prije pet godina. A sve je teže izdvojiti novac, osim za kavu, čak i za jedan pristojan obrok dnevno. Visine plaća, a osobito mirovina, razlog su masovnog iseljavanja mladih iz BiH. Većina njih kao razlog što pakiraju kofere navodi želju da zarade neku pristojnu mirovinu od koje će moći živjeti kad uđu u treću životnu dob. Njemačke mirovine mnogo su veće od naših. Nije ni čudo što se dio radnika odlučuje zaraditi mirovinu upravo vani pa onda poslije od nje živjeti u BiH. Ipak, i tamo je važna satnica za koju radimo. Ako je ona minimalna, mirovina u Njemačkoj neće biti veća od 871 euro. Ako pak radite za 21 euro po satu i više, možete očekivati nakon 45 godina rada 1500 eura mirovine. Njemačke mirovine mnogo su veće od naših, ali od njih život u Njemačkoj nimalo nije lagodan. Bruto satnica za radni tjedan od 37,7 sati, prema posljednjim izračunima, ne smije pasti ispod 21,19 eura, iz njemačkih medija prenosi Fenix-magazin. Ako ostvarujete ovaj iznos tijekom godine, to će odgovarati bruto godišnjoj plaći od 41.541 euro. S takvim primanjima, na sadašnjoj razini mirovine, nakon 45 godina rada dobili biste mirovinu od oko 1538,55 eura, što je dovoljno za dobar život u starosti. Zakonska mirovina je ograničena bez obzira na visoka primanja, pa tako najviša mirovina na zapadu iznosi 3077 eura, a na istoku 3032 eura. Svaki rad za više od 22 eura po satu donijet će i vrlo solidnu mirovinu. Međutim, situacija je drugačija za ljude koji imaju minimalnu satnicu od trenutačnih nešto više od 12 eura. Nakon 45 godina uplaćivanja doprinosa dobit ćete skromnu mirovinu od 871,20 eura. To mišljenje dijeli i Njemačko mirovinsko osiguranje. Naime, svi ljudi u Njemačkoj koji primaju bruto mirovinu manju od 1200 eura u riziku su od siromaštva.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Slatki kruh po super receptu koji uspijeva svima

Za uskrsne blagdane u raznim zemljama pripremaju se verzije slatkog kruha ili pogače. U ovakve kolače od dizanog tijesta mogu se dodati i grožđice, kandirana naranča i kardamon, pa ako želite oduševiti svoje ukućane, pronašli smo super recept na YouTube kanalu Cooking Time, od kojeg ćete dobiti dva manja komada […]

Pretplatite se