Bečki naučnici otkrili funkcionalnu metodu u terapiji neurodermatitisa

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

BEČ, 5. listopada – Ekcem uzrokovan stresom i anksioznošću odsad je moguće liječiti bakterijama koje žive na ljudskoj koži. Tim istraživača na Klinici za dermatologiju Medicinskog Univerziteta u Beču je, u okviru studije o bakteriofagima, otkrio novi pristup pri razvoju inovativnih terapija za neurodermatitis.

Do 15 posto djece i pet posto odraslih osoba pati od kronično upalne bolesti kože, neurodermatitisa. Unatoč naprednim terapijskim mjerama, jaki svrbež i ekcemi, posebno na pregibima lakta ili koljena, predstavljaju veliko opterećenje za pacijente.

Dosad je značaj bakteriofaga u ljudskom tijelu uglavnom bio poznat iz analiza crijeva. U potrazi za inovativnim terapijskim mjerama za neurodermatitis (atopijski dermatitis, AD), istraživački tim Medicinskog univerziteta u Beču sad je prvi put istražio interakciju između faga i bakterija na koži. Već je duže vremena poznato da napredovanje neurodermatitisa prate masivne promjene na koži.

Bakteriofagi su virusi različitih vrsta i funkcija čiji je jedini cilj infekcija bakterija koje ili uništavaju ili potiču na razmnožavanje.

– U našem istraživanju otkrili smo u mikrobiomu uzoraka kože pacijenata s neurodermatitisom dosad nepoznate bakteriofage koji na različite načine potiču brži rast određenih bakterija – izjavili su prvi autori istraživanja Karin Pfisterer i Matthias Wielscher u Beču.

Ti rezultati značajno doprinose boljem razumijevanju kožne mikroflore kod pacijenata s neurodermatitisom i otvaraju put razvoju novih ciljanih terapijskih mjera. Identifikacija i uzgoj bakteriofaga specijaliziranih za uništavanje Staphylococcus aureus nudi obećavajuću opciju.

– Bakteriofagi se nalaze ne samo u tijelu, već i posvuda gdje postoje bakterije. Terapija bakteriofagima već se pokazala učinkovitom u studijama kronično upalnih bolesti crijeva. Budući da virusi ne prave razliku između bakterija otpornih na antibiotike i drugih bakterija, istražuju se i kao moguće čudesno oružje u borbi protiv multirezistentnih bakterija. Daljnja istraživanja trebala bi potvrditi vanjsku primjenu terapije bakteriofagima – saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

FENA Foto: Ured Grada Beča u Sarajevu

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Plan Ministarstva je sve škole u BiH povezati na internet

Sva tri telekoma, privatni sektor i RAK žele, u suradnji sa svakim od naših 12 ministarstava obrazovanja, uvezati sve osnovne i srednje škole na širokopojasni mrežu. Danas su to potvrdili na panelu koji je organiziralo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u suradnji sa UNICEF-om. Čak 600 osnovnih i srednjih škola […]

Pretplatite se