NAPREDAK TEHNOLOGIJE: Znanstvenici pohranili ljudski genom na kristalu – može trajati milijardama godina

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second
Britanski znanstvenici pohranili su čitav ljudski genom na 5D memorijski kristal koji bi trebao trajati milijardama godina.
Tim iz Istraživačkog centra za optoelektroniku (ORC) Sveučilišta u Southamptonu objavio je da se revolucionarni format pohrane podataka može koristiti za spremanje genoma ugroženih biljnih i životinjskih vrsta koje su suočene s izumiranjem, javlja Index.
Glasnogovornik sveučilišta objasnio je da za razliku od drugih formata za pohranu podataka koji s vremenom degradiraju, 5D memorijski kristali mogu pohraniti do 360 terabajta informacija bez gubitka milijardama godina, čak i na visokim temperaturama.
Ti kristali su 2014. godine ušli u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao najtrajniji materijal za pohranu podataka.
Glasnogovornik je rekao: “Kristal je sličan topljenom kvarcu, jednom od kemijski i toplinski najizdržljivijih materijala na Zemlji. Može izdržati ekstreme smrzavanja, te temperature do 1000 stupnjeva Celzija. Kristal također može izdržati izravnu udarnu silu do 10 tona po cm2 i nepromijenjen je dugom izloženošću kozmičkom zračenju.”
Tim u Southamptonu, predvođen profesorom Peterom Kazanskim, koristio je ultra-brze lasere za precizno upisivanje podataka u nano-strukturirane šupljine orijentirane unutar silicija – s veličinama od samo 20 nanometara.
“Za razliku od označavanja samo na površini 2D komada papira ili magnetske trake, ova metoda kodiranja koristi dvije optičke dimenzije i tri prostorne koordinate za pisanje po cijelom materijalu – otuda ‘5D’ u nazivu”, rekao je glasnogovornik.
Profesor Kazansky je rekao da, iako trenutno nije moguće sintetički stvoriti ljude, biljke i životinje samo koristeći genetske informacije, dugovječnost 5D kristala znači da će informacije biti dostupne ako se ikada postigne ovaj napredak. “
5D memorijski kristal otvara mogućnosti za druge znanstvenike da sastave vječno skladište genomskih informacija iz kojih bi se mogli obnoviti složeni organizmi poput biljaka i životinja ako to znanost u budućnosti omogući.”
Kristal je pohranjen u arhivu Memorije čovječanstva – posebnoj vremenskoj kapsuli unutar slane špilje u Hallstattu u Austriji.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U blizini bivše predsjednice pao dron s oko 45 kg eksploziva

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je bila u Kijevu s hrvatskim veleposlanstvom koje je predvodio premijer Andrej Plenković. Tamo je boravila tjedan dana, a otkrila je kako je u blizini pao dron koji je Rusija lansirala. “Te je noći Shahed pao nedaleko od mjesta na kojem sam se nalazila. Čovjek […]

Pretplatite se