Četverodnevni radni tjedan – Je li moguće uvođenje skraćenog radnog tjedna u BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Suština svakog radnog mjesta ionako treba biti učinak, pa ako se potreban posao može obaviti za kraće vrijeme i radnik imati više slobodnog vremena bez gubitka kvalitete ili obima proizvodnje, ne vidim nijedan razlog zašto to ne bi bilo izvedivo, kaže Gavran.

Dok se u Europi, ali i svijetu, sve više primjenjuje četverodnevni radni tjedan, u BiH se taj model gotovo i ne ispituje. Skraćivanje prosječnog radnog tjedna u europskim državama, uglavnom, odvija se kroz granske kolektivne ugovore i u skladu s mogućnostima i specifičnostima pojedinih djelatnosti.

Ima volje

Ekonomski stručnjak i analitičar Igor Gavran kaže za Avaz kako nema nikakvog razloga da BiH zaostaje za svijetom u tom pogledu, pa čak i da, kako navodi, ne prednjači, ako za tim ima volje i spremnosti.

Suština svakog radnog mjesta ionako treba biti učinak, pa ako se potreban posao može obaviti za kraće vrijeme i radnik imati više slobodnog vremena bez gubitka kvalitete ili obima proizvodnje, ne vidim nijedan razlog zašto to ne bi bilo izvedivo. Naravno, ako je riječ o nekom području gdje proces mora trajati svakodnevno, radni bi se dani rasporedili tako da ne rade svi ista četiri dana – objašnjava Gavran.

Nažalost, kako ističe, ovakav inovativan pristup zahtijeva mnogo kreativnije vlasti i poslodavce.

Kad je riječ o radnom vremenu i uvjetima rada, imamo samo potpuno pogrešnu kampanju zabrane rada trgovina nedjeljom koja koristi jedino određenim, visokoprofitabilnim poslodavcima. Također, rad od kuće trebao bi biti masovniji i svi ostali oblici fleksibilnosti – zaključuje Gavran.

Loša ekonomija

S druge strane, brojnim poslodavcima, pogotovo u realnom sektoru, taj model je neizvediv, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da je naša produktivnost na nivou ekonomije dosta niska i da je profitabilnost naših poduzeća slaba.

Ključno je napraviti značajan iskorak u podizanju razine produktivnosti, dostizanju višeg nivoa suvremenih tehnoloških rješenja i, naravno, razine automatizacije i digitalizacije, jer u tim područjima značajno zaostajemo za zemljama Europe – govori za Avaz Adnan Smailbegović, predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH.

40 sati tjedno

BiH je jedna od zemalja s najdužim radnim tjednom u Europi. Radi se o 40 sati tjedno, osim ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno kraće trajanje. Zanimljivo je da je Francuska 1998. godine zakonom skratila radni tjedan na 35 sati, nakon čega je uslijedilo pregovaranje poslodavaca i sindikata o tom pitanju.

 

Večernji list

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Teolog o odluci vatikana: "Onaj tko je vjerovao dosad vjerovat će i odsada, a onaj koji nije, neće ni odsada"

Teolog Dalibor Milas bio je gost N1 Pregleda dana gdje je komentirao status “Nihil Obstat” koji je Vatikan dao Međugorju. “Pa mislim da je ovo bilo očekivano. U posljednjih nekoliko godina Vatikan je preuzeo konce cijele te priče i bilo je za očekivati ili da se izraze pohvalno ili da […]

Pretplatite se