Trend usporavanja tržišta nekretnina mogao bi se nastaviti i 2024. godine

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Kratko brojimo do kraja 2023. godine. Pred nama je nova neizvjesna godina u koju ulazimo sa starim problemima i nadamo se da će se dogoditi neke povoljnije stvari na geopolitičkoj sceni kako bi se i lokalna ekonomija donekle smirila. Ono što je tema posljednjih mjeseci, a i godina su nekretnine, čija cijena neprekidno raste i koje su dugo imale kupce, a proces je sada počeo usporavati. To potvrđuju i stručnjaci.

Nedostaje i ponude
– Nagrizena kupovna moć zbog visoke i duge inflacije, rast kamatnih stopa te stroži uvjeti financiranja utječu na pad potražnje kupaca koji rješavaju stambeno pitanje. Očito takvi kupci više ne mogu pratiti rast cijena stambenih nekretnina. Nadalje, rast prinosa na druge vrste imovine, poput obveznica, trenutačno čini stambene nekretnine manje atraktivnima za one koji ih kupuju kao investiciju – kazala je za Bloomberg Klara Matić, stručnjakinja za ovu temu. Tržište usporava, dolazi do pada prometa, a trend će se nastaviti i u 2024. godini. Ali to ne znači da će cijene tek tako pasti jer je činjenica da nedostaje i ponude te da je teško ubrzano graditi, što zbog nedostatka radnika što zbog skupog materijala. Mladima ovo kaotično stanje najteže pada. Oni moraju dobro izvagati što učiniti. – Mladi trebaju pronaći prvu adekvatnu nekretninu unutar svojih okvira priuštivosti i toga koliko su kreditno sposobni. Prvi zadatak im je da se nikako ne zaljube u nešto što ne mogu financirati. Znači, trebaju sagledati sve troškove i nakon toga se informirati o kvaliteti nekretnine, odnosno je li odgovarajuća za njihove životne uvjete i ideje. Sljedeći korak usmjeren je k financiranju, tako da dobiju najbolje u tom trenutku analizom svih banaka na jednom mjestu – rekao je nedavno Hrvoje Travnikar iz Pro Grupe u Zagrebu, a u okviru konferencije koju je organizirao Poslovni dnevnik, gdje je mnogo stvari bilo povezano s BiH. Također, građevni materijal jedna je od najvažnijih odrednica, a cijene su se u toj oblasti donekle smirile. A kako javlja N1, “bum” cijena nekretnina sada je završio. Nakon pada u 2023., predviđa se daljnji pad cijena za većinu europskih tržišta u 2024. – Očekuje se da će u Italiji, Francuskoj, Irskoj i Portugalu nominalne cijene kuća sljedeće godine pasti za više od 3%. Zbog sniženja cijena svaka promjena tečaja mogla bi značiti da ćete svoj dom iz snova plaćati znatno manje nego što biste plaćali na vrhuncu pandemije. Prilike su vani. Sve će oči biti uprte u Europsku središnju banku (ECB), instituciju koja drži poluge za kreditne stope u eurozoni, a mnogi sada očekuju da kamatne stope neće ići dalje. Ovo je dobra vijest za buduće vlasnike nekretnina. Niže kamatne stope znače da ćete plaćati niže mjesečne otplate hipoteke i također mogu značiti da će banke biti spremne posuditi više novca – navodi se u izvješću Smart Currency Exchange.

Bijeg od prevrućih ljeta
Zanimljivo je i da se u Europi sve više traže nekretnine u hladnijim destinacijama zbog toplinskih valova koji pogađaju brojne dijelove svijeta. – Svako odmicanje od tradicionalnih žarišta za odmor pratit će se sa zanimanjem u nadolazećoj godini nakon rekordnih temperatura i šumskih požara viđenih prošlog ljeta – stoji u izvješću. Za nekretnine u BiH izdvaja se pravo bogatstvo, ispod dvije tisuće maraka po kvadratu teško je bilo što naći, a dijaspora je najveći kupac. Međutim, globalni trendovi itekako utječu i na BiH, stoga će biti zanimljivo vidjeti što će se događati.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pred građanima BiH najskuplji novogodišnji praznici, no i dalje se nitko ne žali

Pred građanima Bosne i Hercegovine su zasigurno najskuplji novogodišnji praznici, kažu iz “Kluba potrošača” Tuzlanskog kantona te upozoravaju da cijena blagdanske potrošačke košarice nikad nije bila veća. “Inflatorni rast cijena, od početka pandemije, pojačan ratnim sukobom Rusija – Ukrajina, pa sada i sukobom Izrael – Palestina, zbog svjetske destabilizacije tržišta, […]

Pretplatite se