MINISTAR DELIĆ: Izmjenama Zakona o radu poboljšati prava radnika, posebno u privatnom sektoru

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je da je jedna od glavnih intencija izmjena i dopuna Zakona o radu Federacije BiH unaprjeđenje prava i položaja radnika, posebno u privatnom sektoru.

– Svi smo svjedoci važnosti tih procesa. Ja također želim ukazati i na važnost usvajanja zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba koji garantira razdvajanje aktivnih od neaktivnih tražitelja posla. I to je najbolja mjera da riješimo generalno socijalne probleme u Bosni i Hercegovini. Mi u Ministarstvu rada i socijalne politike kažemo da je najbolja socijalna politika zapošljavanje ljudi – rekao je Delić, dodajući da trenutno u Ministarstvu radna grupa, u kojoj su i predstavnici sindikata, radi na izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH.

Federalni ministar rada i socijalne politike je dodao da sve što budu radili u narednom periodu, pa tako i taj zakon o radu, podrazumijava obvezu njegovog usklađivanja sa određenim direktivama Europske unije, te dodao da se nada da će te direktive ići u korist radnika, a posebno radnika u privatnom sektoru.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Federacije Bosne i Hercegovine Samir Kurtović je rekao da se konferencija i sastanak europskih sindikata javnih službi prvi put održava u BiH  u ovom kapacitetu, te da će dati veliku podršku posebno sindikatu i uposlenicima, kako i na koji način da kroz Europsku uniju poboljšaju status radnika.

Kurtović je dodao da pored generalnog tajnika Europske federacije sindikata javnih službi (EPSU) Jan Willem Goudriaan skupu nazoče i predsjednici granskih sindikata iz regije, iz Europske unije, te da će razmijeniti znanja i iskustva na koji način poboljšati status uposlenika i u kontekstu izmjena propisa i zakona.

 

Jan Willem Goudriaan, generalni tajnik Europske federacije sindikata javnih službi (EPSU) koji predstavlja osam milijuna radnika u Europi i još nekim drugim državama izvan Europe, naglasio je da je bitno da razgovaraju, podijele iskustva kako sa sindikalistima, tako i sa ljudima na vlasti.

– Važno nam je da radnici i radnice u Bosni i Hercegovini budu pokriveni kolektivnim ugovorima i  da mogu dostojanstveno živjeti od svoga rada. Vrlo važno će biti i kako će se u zakone u BiH prevesti europske direktive, a jedna od najvažnijih vrijednosti trenutno je europska direktiva o minimalnoj plaći – dodao je Goudriaan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

NAPREDAK TEHNOLOGIJE: Znanstvenici pohranili ljudski genom na kristalu - može trajati milijardama godina

Britanski znanstvenici pohranili su čitav ljudski genom na 5D memorijski kristal koji bi trebao trajati milijardama godina. Tim iz Istraživačkog centra za optoelektroniku (ORC) Sveučilišta u Southamptonu objavio je da se revolucionarni format pohrane podataka može koristiti za spremanje genoma ugroženih biljnih i životinjskih vrsta koje su suočene s izumiranjem, […]

Pretplatite se