Hrvati Gojka Šuška pamte po domoljublju, lakonskim rečenicama, političkom umijeću, a strani diplomati po vjerodostojnosti

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

Po mnogim najrelevantnijim svjetskim vojnim analitičarima, upravo je Šušak bio najuspješniji ministar obrane jedne države od vremena Drugog svjetskog rata pa se obrana Hrvatske u Domovinskom ratu izučava na stranim vojnim učilištima. Bio je svjestan činjenice da obrana Hercegovine omogućuje obranu Hrvatske, ali i BiH.

Na današnji dan, 3. svibnja 1998. godine, preminuo je Gojko Šušak, ugledni hrvatski političar, legendarni ratni ministar obrane Republike Hrvatske i najbliži suradnik dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, piše Večernji list BiH.

Prošlo je više od četvrt stoljeća od Šuškove smrti, ali još uvijek nisu dovoljno rasvijetljeni lik i djelo ovog Širokobriježanina koji je 60-ih godina prošlog stoljeća emigrirao u Kanadu, a u domovinu se vratio s demokratskim promjenama. Henry Kissinger jedne je prigode rekao dr. Tuđmanu da će nakon smrti i nekog vremena biti hvaljen i slavljen od svojih sunarodnjaka, a tako se i dogodilo. Većina pripadnika hrvatskih političkih stranaka, povjesničara i političkih analitičara slaže se oko toga da dr. Tuđmanu, uz hrvatske branitelje, pripada golema uloga u stvaranju hrvatske države. No, po logici bi velike zasluge trebale pripasti i Gojku Šušku, prvom Tuđmanovu suradniku koji je bio na čelu hrvatske pobjedničke vojske.

Naš Goja

Prošle godine u povodu 25. godišnjice smrti Gojka Šuška Hrvatska pošta izdala je prigodnu poštansku marku s likom ovog hrvatskog političara i ratnog ministra obrane Republike Hrvatske, a na poleđini ove prigodne marke otiskana je njegova poznata rečenica: “Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!”. Širokobriježani su posebno ponosni na svog sugrađanina kojeg zovu – naš Goja! Tako ga zovu i brojni Hrvati iz cijele Bosne i Hercegovine. Šušak je ostavio dubok trag u novijoj hrvatskoj povijesti, jedna je od najzaslužnijih osoba u stvaranju hrvatske države i osvjedočeni borac za opstojnost Hrvata u BiH. Rodio se 16. ožujka 1945. godine u Širokom Brijegu nedaleko od franjevačkog samostana i širokobriješke gimnazije, u kojoj je stekao srednjoškolsko obrazovanje prije odlaska na Fakultet strojarstva, a potom studij matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. U trećem razredu širokobriješke gimnazije bio je s Blagom Lasićem, nedavno preminulim profesorom i publicistom iz Uzarića kod Širokog Brijega, i Miljenkom Primorcem, sveučilišnim profesorom u Zagrebu, rođenim također u Uzarićima, ispitivan od djelatnika Udbe. Udba je u to vrijeme i srednjoškolce koji joj nisu bili po volji pozivala na “informativne razgovore”, zapravo unakrsna ispitivanja i maltretiranja. O tome nam je pričao bivši predsjednik Federacije BiH i ministar obrane HR HB Vladimir Šoljić, Šuškov veliki prijatelj, koji je tada bio širokobriješki maturant.

Da bi se netko u to vrijeme mogao upisati na fakultet, bio je, uz svjedodžbu o završenoj maturi, potreban dokument pod nazivom “karakteristike”. Gojko je znao da zbog problema s djelatnicima Udbe neće moći dobiti pozitivne “karakteristike” pa je tražio način kako doći do tog dokumenta. Prof. Stanko Jurilj, legendarni širokobriješki profesor hrvatskog jezika, kazao je kako bi dobro bilo da se Šušak prijavi na neku tadašnju omladinsku radnu akciju kako bi automatski dobio pozitivne “karakteristike”.

– Gojko je otišao na neku od tadašnjih omladinskih radnih akcija, ali zbog nekih razloga ipak nije dobio pozitivne “karakteristike” – rekao nam je Vladimir Šoljić.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Je li Anušić idući šef HDZ-a? "Za Plenkovića se sve mijenja ako ne skupi 76 ruku"

IVAN Anušić, prvi čovjek HDZ-a u Slavoniji i ministar obrane, dobio je više glasova od šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Ta je činjenica mnoge iznenadila. Anušić je Plenkovićev najozbiljniji izazivač Anušić je od svih kandidata na ovim izborima dobio najviše preferencijalnih glasova. HDZ-ov ministar obrane dobio je 37.527, dok je Plenković […]

Pretplatite se