Umirovljenici iz EU zbog nižih cijena dolaze čak i u staračke domove u BiH

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Niže cijene smještaja, kao i veća dostupnost smještajnih kapaciteta u staračkim domovima razlozi su što sve veći broj osoba treće životne dobi zemlje u kojima je radio i živio zamjenjuje Bosnom i Hercegovinom. Gotovo da nema staračkog doma na području Bosne i Hercegovine da u njemu ne živi barem jedan državljanin Hrvatske, a nerijetko se za tu opciju odlučuju i osobe koje su mirovinu zaradile u Njemačkoj.

Prednosti i razlozi
Najčešće ističu kako su se za tu opciju odlučili jer od svojih mirovina u Njemačkoj ili Hrvatskoj mogu samo preživljavati, dok im je u Bosni i Hercegovini taj iznos dovoljan za pristojan život. Ravnatelj Doma za stare “Rezidencija Bakić” Kristijan Bakić nedavno je za medije izjavio kako imaju sve više osoba iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja koje se opredjeljuju za dugoročni boravak u Gradiški. – Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neusporedivo manje, a uvjeti identični, čak i bolji nego u europskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je također pogodnost koja ide u prilog našim stanarima – kazao je tom prilikom Bakić. Za život u BiH odlučili su se i osamdesetogodišnjaci Štefanija i Uroš Opačić. Oni su Zagreb, u kojem su proveli velik dio života, odlučili zamijeniti Gradiškom. – Imamo mnogo manje obveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola stoljeća – objasnila je Štefanija Opačić. I gospođa Olga je hrvatska umirovljenica koja je s mužem Ivicom po odlasku u mirovinu odlučila promijeniti adresu stanovanja. Istaknula je kako s 310 eura mirovine u Hrvatskoj nije mogla preživljavati. I iz mostarskog Centra za stare i nemoćne osobe su za Oslobođenje potvrdili kako imaju zahtjeve za smještaj od osoba koje su većinu životnog i radnog vijeka provele u inozemstvu. – Cijena smještaja za pokretne i samostalne korisnike u višekrevetnim sobama je 750 KM, a u jednokrevetnoj sobi za istu kategoriju 850 KM. Za nepokretne i one koji trebaju tuđu pomoć i njegu u višekrevetnim sobama cijena je 900 KM. Oni koji su proveli radni vijek u inozemstvu odlučuju se za smještaj u domove u našoj zemlji jer su financijski prihvatljiviji, više traže smještaj u privatnim domovima, ali ima zahtjeva i u našem centru – objasnili su iz ovoga doma.

Inozemne mirovine
Ustanova za smještaj osoba treće životne dobi Starački dom u Ljubuškom od početka svog rada ima brojne upite za smještaj državljana Hrvatske, posebice Dalmacije zbog zemljopisne blizine. Kada je riječ o domaćim državljanima koji starost provode u domovima, u najvećem broju slučajeva riječ je o korisnicima inozemnih mirovina. Naime, iako su umirovljenicima iz Hrvatske ili Njemačke cijene smještaja u domovima diljem BiH više nego prihvatljive, tek rijetki si ih umirovljenici koji primaju bh. mirovinu od svojih primanja, bez pomoći djece, mogu priuštiti. U ovisnosti o domu i uslugama koje nudi te je li riječ o jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, cijene smještaja u BiH se za pokretne osobe kreću od 1000 do 1800 konvertibilnih maraka. Za nepokretne osobe kojima je potrebna dodatna skrb i cijene smještaja su nešto više.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Više birača nego stanovnika u BiH

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini je živjelo 3.531,159 stanovnika. U posljednjih deset godina, prema procjenama, iz naše zemlje iselilo je 600 tisuća ljudi. No, ipak prema biračkim spiskovima na predstojećim lokalnim izborima imat će 3.406,088 birača. To je za oko 37 tisuća više nego […]

Pretplatite se