STOGODIŠNJA POVIJEST DUVANJSKE SPOMEN-BAZILIKE

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

U povodu 100. obljetnice polaganja kamena-temeljca i početka izgradnje spomen-bazilike u Tomislavgradu, spomenika kojim je obilježena 1 000. godišnjica Hrvatskoga Kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju, a u sklopu manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelica” održana su dva predavanja te otvorena izložba koja prikazuje stoljetnu povijest spomen-bazilike.

8. srpnja, prije 100 godina, u Tomislavgradu je počela izgradnja prvog spomenika hrvatskoga kraljevstva i simbola duvanjskoga kraja, Spomen bazilike posvećene sv. Nikole Taveliću gdje su uz tadašnjeg župnika fra Miju Čuića, značajan doprinos izgradnji bazilike dala Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja.

 

U doba kada je Družba istupila s idejom obilježavanja, u  mjestu koje je bilo mjesto krunidbe kralja Tomislava potaknula je gradnju posebnoga spomen-doma, i što je još važnije, spomen-crkve u spomen na tisućitu obljetnicu krunidbe kralja Tomislava.

Pripreme za njezinu gradnju, vodio je u bliskoj suradnji s Družbom Braća Hrvatskoga Zmaja, fra Mijo Čuić, a projekt je konačno dovršen neposredno pred Drugi svjetski rat, odnosno gradnja je trajala 15 godina. Gradnja spomen-crkve bila je važan čimbenik ukupne proslave tisućite obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva.

“Fra Mijo Čuić i izgradnja bazilike i samostana u Tomislavgradu” naziv je drugog predavanja koje je održao dr. sc. fra Robert Jolić, nakon čega je član Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja iz Zagreba Mislav Grgić dodijelio Franjevačkom samostanu sv. Ćirila i Metoda u Tomislavgradu povelju kojom se ovaj samostan imenuje časnim naslovom prijatelj zmaja – amicus draconis.

Nakon toga je otvorena izložba starih dokumenata i fotografija izgradnje bazilike – “100 godina spomen-bazilike” koju je pripremila Anica Skočibušić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

POVEĆANE STIPENDIJE LIVANJSKIM STUDENTIMA I NAJAVLJENO SUFINANCIRANJE TROŠKOVA PRIJEVOZA

Danas je u gradskoj upravi Livna gradonačelnik Darko Čondrić potpisao ugovore o stipendiranju sa uspješnim studentima, studentima koji su djeca branitelja te studentima slabijeg imovinskog stanja s područja grada Livna. Gradonačelnik Čondrić je najavio i sufinanciranje prijevoza studenata od Livna do mjesta studiranja. Više u videoprilogu:

Pretplatite se