Prvi put mogućnost doktorskih studija bez plaćanja školarine u BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second
Upravno vijeće Sveučilišta Hercegovina donijelo je odluku na sjednici održanoj krajem lipnja ove godine da se u akademskoj 2024/25. godini neće naplaćivati školarina za treći ciklus studija, odnosno za doktorske studije, onim kandidatima koji se prijave, uspješno prođu proceduru i upišu se na jedan od ponuđenih osam (8) studijskih programa s pripadajućim smjerovima koji se izvode na hrvatskom jeziku.
Kandidati koji se prijave za doktorske studije na engleskom jeziku imat će obavezu plaćanja troškova školarine cijelo vrijeme studija.
Razlozi za ovakvu odluku Upravnog vijeća leže u činjenicama da je akademska zajednica u Bosni i Hercegovini znatno osiromašena za mogućnosti razvoja kadrova usmjerenih na znanstvena istraživanja i razvoj, da su mnogim nadarenim i uspješnim kandidatima trenutni troškovi doktorskih studija nedostižni, odnosno da si ne mogu priuštiti od 15 do preko 20 tisuća konvertibilnih maraka, koliko pojedini doktorski studiji koštaju na visokoobrazovnim ustanovama u BiH i bližem susjedstvu te da je ovakvu odluku Upravno vijeće Sveučilišta Hercegovina donijelo u sklopu paketa mjera za povećanje znanstvene učinkovitosti i razvoja istraživačkih resursa.
Kandidati koji se prijave za treći ciklus studija na natječaju za upis studenata proći će intervju sa povjerenstvom za upis doktorskih studija, a najbolji kandidati će dobiti priliku postati doktori znanosti iz polja Pedagogije (odgojnih znanosti), Psihologije, Logopedije, Prava, Menadžmenta, Turizma, Ekologije i zaštite okoliša te Međunarodnih odnosa i diplomacije.
Iako će biti oslobođeni plaćanja školarine kroz tri godine studija, za sami čin obrane doktorskog rada kandidati će snositi određene troškove.
izvor: bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Više od sedam tisuća medicinara iz BiH otišlo u inostrane zemlje

Agencija za rad i zapošljavanje BiH posredovala je u zapošljavanju više od 7.300 medicinara sa završenom srednjom školom u Njemačkoj od 2013. do danas. Ovo je samo dio priče, jer broj medicinara sa višim stepenom obrazovanja koji su otišli u inostranstvo može biti mnogo veći. U prvih pet mjeseci ove […]

Pretplatite se