Više od sedam tisuća medicinara iz BiH otišlo u inostrane zemlje

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Agencija za rad i zapošljavanje BiH posredovala je u zapošljavanju više od 7.300 medicinara sa završenom srednjom školom u Njemačkoj od 2013. do danas.

Ovo je samo dio priče, jer broj medicinara sa višim stepenom obrazovanja koji su otišli u inostranstvo može biti mnogo veći. U prvih pet mjeseci ove godine, Agencija je posredovala za 118 bh. građana koji su se zaposlili u Njemačkoj.

Sindikalci iz BiH nisu iznenađeni ovim brojkama i smatraju ih zabrinjavajućim. Njemačka dobiva gotove radnike koje BiH školuje, a koji su se tamo pokazali kao izvrsni radnici.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, ističe da Bosni i Hercegovini sada nedostaje kadar sa završenom srednjom školom. On naglašava da radnici koji odlaze u Njemačku dobivaju benefite koje ovdje nemaju.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo kaže da se mnogi odlučuju za odlazak zbog loših radnih uslova i ponašanja prema medicinskom osoblju.

“Medicinska sestra se mora roditi, a zatim školovati. Boli me što nitko ne obraća pažnju na odlazak medicinskog osoblja. Naši ljudi su pametni i sposobni, ali više ih cijene u stranim zemljama,” ističe predsjednik.

“Svo zapošljavanje koje mi radimo odnosi se na osobe sa završenom srednjom medicinskom školom, općeg smjera ili smjera pedijatrijske njege,” rekli su iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Usvajanjem Zakona o lovstvu i Zakona o šumama Hercegbosanske županije kvalitetnije uređene ove oblasti

Vlada Hercegbosanske županije na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na 07. i 08. sjednici utvrdila je prijedloge Zakona o lovstvu i Zakona o šumama Hercegbosanske županije i uputila ih u daljnju skupštinsku proceduru. Skupština Hercegbosanske županije na redovitoj sjednici održanoj u srijedu 10.srpnja u Tomislavgradu usvojila je Prijedlog Zakona […]

Pretplatite se