Ovo je najbolji recept za medenjake, a garantiramo vam da će biti pravi hit za božićnim stolom.
Ukusni i šareni, medenjaci su božićna su poslastica bez koje blagdani ne mogu proći. Ukrašavanje ovih božićnih kolačića blagdanska je aktivnost u koju se svatko može uključiti, stvarajući najslađi dar za prijatelje i obitelj. Ovo je najbolji recept za medenjake, a garantiramo vam da će biti pravi hit za božićnim stolom, piše Delish.
Jednom napravljeno, ovo tijesto može stajati u hladnjaku 2 dana zamotano u plastičnu foliju. Ako ga želite zamrznuti, dobro zamotajte tijesto i stavite ga u vrećicu za zamrzavanje te u zamrzivač na 2-3 mjeseca. Ostavite da se otopi preko noći u hladnjaku prije pečenja. Ako želite ispeći i zamrznuti kolačiće prije, ali ukrašavanje ostaviti za kasnije, pustite da se kolačići potpuno ohlade prije nego što ih zamrznete do 3 mjeseca.
Ako imate ostataka, pohranite ih u hermetički zatvorenu posudu na sobnoj temperaturi – ostat će sjajni i mekani tjedan dana.
Sastojci:
– 170 grama maslaca, omekšalog
– 170 grama smeđeg šećera
– 150 grama melase
– 1 veliko jaje
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 740 grama višenamjenskog brašna
– 1 žlica mljevenog đumbira
– 1 žličica sode bikarbone
– 1 žličica mljevenog cimeta
– 1/2 žličice mljevenih klinčića
– 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
– 1/2 žličice soli
– 2 komada svježeg đumbira, naribanog (po želji)
– korica 1 naranče (po želji)
– 1/2 žličice sitno mljevenog crnog papra (po želji)
– za ukrašavanje: šećerna glazura i posip
Priprema:
1. U velikoj zdjeli ručnim mikserom miksajte maslac, smeđi šećer i melasu dok ne postane pjenasto, oko 2 minute. Dodajte jaje i vaniliju i miksajte dok se ne sjedini.
2. U srednjoj posudi pomiješajte brašno, začine, sodu bikarbonu i sol dok se ne sjedine. Dok je mikser na niskoj razini, postupno dodajte suhe sastojke te svježi đumbir, koricu naranče i crni papar (ako ga koristite), sve dok se tijesto ne sjedini. Nemojte previše miksati!
3. Tijesto podijelite na pola i napravite dvije kugle. Svaku zamotajte u plastičnu foliju i ohladite dok se ne stegne, oko 2 do 3 sata.
4. Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite dva velika lima za pečenje papirom za pečenje. Stavite jednu kuglu od tijesta na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte do pola centimetara debljine. Izrežite medenjake kalupima i prebacite u lim za pečenje.
5. Pecite dok se malo ne napuhnu i ne stegnu, 9 do 10 minuta, ovisno o veličini kalupa za kekse. Pustite da se ohlade na papiru za pečenje 5 minuta prije nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
6. Ponovite s preostalim dijelom tijesta. Ukrasite po želji.
Večernji.ba