U FBiH prijavljena 594 slučaja hripavca

admin
0 0
Read Time:59 Second

– Od prosinca 2023. godine, u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježeni su slučajevi pertussisa (velikog kašlja, hripavca) u epidemijskom obliku. Od 1. do 28. tjedna 2024. godine, prijavljena su ukupno 594 slučaja pertussisa.

Najveći broj oboljelih zabilježen je u 6. tjednu, s 45 prijavljenih slučajeva. Pad broja oboljelih primijećen je od 21. tjedna u svim županijama Federacije BiH. Najveća incidencija zabilježena je u Zeničko-dobojskoj županiji, Županiji Zapadnohercegovačkoj i Županiji Sarajevo, navodi se u izvješću Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Najviše oboljelih bilo je među djecom u dobi od 1 do 4 godine, ukupno 241 oboljeli (40,6 posto).

Od 594 prijavljena slučaja pertussisa, 482 (81,1 posto) su necijepljena, 56 (9,4 posto) je nepotpuno cijepljeno cjepivom koje sadrži pertussis komponentu, a u 34 (5,7 posto) oboljelih cjepni status je bio nepoznat.

Tijekom ovog razdoblja, u Federaciji BiH prijavljeno je 127 hospitaliziranih zbog pertussisa (status hospitalizacije nije prijavljen za sve slučajeve). Zabilježena su tri smrtna slučaja.

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ističu da ima dovoljno cjepiva za djecu. Apeliraju na roditelje da je imunizacija najbolja mjera za sprječavanje obolijevanja, razvoja komplikacija i smrti od zaraznih bolesti.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Predsjednik Milanović: Izražavam sućut obiteljima ubijenih, šokirao me je divljački nezapamćeni zločin u Daruvaru

Predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je sućut obiteljima stradalih u zločinu koji se danas dogodio u Domu za starije i nemoćne osobe u Daruvaru te pozvao nadležne institucije na brzu istragu, ali i rigorozniju kontrolu posjedovanja oružja.   U nastavku donosimo izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića:   „Izražavam sućut obiteljima […]

Pretplatite se