Novi laboratoriji na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second
Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike s ponosom najavljuje otvaranje dva nova laboratorija,a fokusirani su na primjenu modernih tehnologija u industriji i istraživanje naprednih tehnika u umjetnoj inteligenciji.
Laboratorij za primijenjeno računarstvo (LAPRA) Pod vodstvom doc. dr. sc. Ivana Markića, Laboratorij za primijenjeno računarstvo (LAPRA) pružit će podršku lokalnoj zajednici i tvrtkama kroz inovativna rješenja u području računalnih tehnologija. Ključne aktivnosti laboratorija uključuju: – Razvoj softverskih rješenja za optimizaciju poslovnih procesa i digitalnu transformaciju.
– Implementaciju tehnologija Interneta stvari (IoT) za pametne aplikacije u industriji, zdravstvu i infrastrukturi. – Unapređenje kibernetičke sigurnosti radi zaštite podataka i mrežnih sustava.
– Razvoj mobilnih i web aplikacija prilagođenih specifičnim potrebama korisnika.
Laboratorij za umjetnu inteligenciju (LUI), koji vodi doc. dr. sc. Danijel Zelenika, posvećen je istraživanju i razvoju naprednih tehnologija u području umjetne inteligencije.
Glavne tematske oblasti laboratorija uključuju: – Strojno učenje i analitiku podataka za prepoznavanje obrazaca i donošenje odluka. – Obrada prirodnog jezika (NLP) za razvoj sustava koji razumiju i generiraju ljudski jezik. – Računalni vid za primjenu u sigurnosnim sustavima, medicini i autonomnim vozilima. – Robotiku za stvaranje autonomnih sustava u industriji, medicini i logistici.
Oba laboratorija imaju zajednički cilj stvaranja okruženja koje potiče suradnju i inovacije. Fakultet će okupljati stručnjake,
studente, IT tvrtke i partnere iz javnog sektora kako bi zajedno radili na stvaranju budućnosti temeljene na tehnologiji.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

DAN BRANITELJA OPĆINE GRUDE

U srijedu, 28. kolovoza u Grudama je održano svečano obilježavanje Dana branitelja općine Grude i 31. obljetnice Hrvatske Republike Herceg Bosne. Središnji dio programa održao se u Parku hrvatskih velikana u Grudama, gdje su uz spomenik palim braniteljima položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na njihovu žrtvu.

Pretplatite se