U procesu kompostiranja, biljne ostatke, otpalo lišće, pokošenu travu i drugi biljni materijal možemo iskoristiti za proizvodnju vrlo kvalitetnog organskog gnojiva. Kompostiranje se obavlja u namjenskim ili ručno izrađenim komposterima, a sam proces može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana.
Tijekom godine u vrtu ili okućnici se sakuplja puno biljnog otpada koji se može uspješno koristiti za kompost. Zahvaljujući kompostiranju, izbjeći ćemo potrebu bacanja ili spaljivanja biljnih ostataka i dobiti vrlo kvalitetno gnojivo koje obogaćuje tlo organskim tvarima. Tijekom jeseni kada počinje opadanje lišća, kada kosimo travnjak ili čistimo vrt od biljnih ostataka, imamo dovoljno biljnog materijala koji nam ponekad stvara problem. Taj biljni materijal možemo iskoristiti za proizvodnju vrlo kvalitetnog organskog gnojiva.
Postoje različite vrste kompostera
Za kompostiranje su dostupni razni komposteri koji pružaju optimalno okruženje za truljenje organskog otpada. Izbor se kreće od samostalno izrađenih otvorenih kompostera s drvenim obrubima do zatvorenih toplinskih kompostera s posebnom izolacijom. Koji ćete spremnik u konačnici odabrati ovisi o lokalnim uvjetima i vašim vlastitim idejama. Zatvoreni brzi komposter posebno je pogodan za male vrtove i odlaganje kuhinjskog otpada, dok otvoreni kompostnik ima i dovoljno mjesta za grane i vrtni otpad.
U bolje opskrbljenim vrtnim centrima možete nabaviti PVC kompostere, dostatne za manje obiteljske potrebe.
Kod većih količina organskog otpada uglavnom se kompostiranje provodi u kompostnim hrpama na otvorenom. Kompostnu hrpu ili namjenske kompostere preporučuje se smjestiti u vodo-propusnom dijelu vrta koji se nalazi u polusjeni. Najbolje ispod nekog drveta čija će krošnja štititi vaš kompost od prevelikog isušivanja u vrijeme vrućina, te od prevelikog vlaženja u kišnom razdoblju. Kompostna hrpa mora biti u izravnom dodiru s tlom kako bi mikroorganizmi iz tla imali nesmetan pristup kompostištu.