Niska stopa cijepljenja – Rizik od pojave poliomijelitisa

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Godišnje izvješće za 2023. godinu o stanju i aktivnostima u borbi protu poliomijelitisa, opasne virusne bolesti koja može izazvati trajnu paralizu. Poliovirus je gotovo iskorijenjen u mnogim dijelovima svijeta, ali u posljednje vrijeme predstavlja prijetnju, posebice u zemljama s niskom stopom imunizacije.

U Bosni i Hercegovini, unatoč naporima, pokrivenost cijepljenjem protiv poliomijelitisa ostaje ispod optimalne razine, što je dovelo do toga da se zemlja smatra visokorizičnom. Europski Regionalni odbor za certifikaciju eradikacije poliomijelitisa (RCC) izrazio je zabrinutost zbog činjenice da čak 64 % populacije živi u područjima gdje je pokrivenost trećom dozom polio cjepiva (POL3) ispod 80 %, što povećava rizik od ponovnog izbijanja bolesti.

Tijekom 2023. godine, zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini intenzivno su radile na nadzoru i prijavljivanju sumnjivih slučajeva akutne flakcidne paralize (AFP), što je ključni indikator za otkrivanje poliomijelitisa. Iako su svi prijavljeni slučajevi isključeni kao polio, što je potvrđeno analizom medicinske dokumentacije, situacija i dalje zahtijeva povećani oprez i napore za jačanje imunizacijskih programa.

S obzirom na visoki rizik, Europski Regionalni odbor pozvao je Bosnu i Hercegovinu da poduzme žurne mjere kako bi se osigurala bolja kontrola i prevencija. U odgovoru na ovu preporuku, imenovane su kontakt osobe za Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko Distrikt, koje će biti odgovorne za praćenje i provedbu mjera za suzbijanje širenja virusa.

U Izvješću koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo i prihvatilo,  potvrđeno je da su svi podaci i izvješća za 2023. godinu dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u skladu s međunarodnim standardima, s ciljem očuvanja javnog zdravlja i sprječavanja ponovnog izbijanja poliomijelitisa u zemlji.

 

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pojačan promet vozila na izlazu iz BiH

U Bosni i Hercegovini pred vikend se očekuje znatno frekventniji promet. Posebno pojačanu frekvenciju prometa očekuje se na putnom pravcu Sarajevo-Mostar, kao i na putevima koji gravitiraju prema graničnim prelazima. Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja […]

Pretplatite se