11. rujan 2001. godine – Datum koji je obilježio suvremenu povijest

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second
Amerikanci se prisjećaju svog užasa i ostavštine terorističkih napada 11. rujna 2001. i okupljaju se kod spomen obilježja, u vatrogasnim domovima, gradskim vijećnicama i drugim mjestima kako bi obilježili 23. godišnjicu najsmrtonosnijih terorističkih napada na svom tlu. U napadima iza kojih je stajala islamistička teroristička mreža Al-Qa’ida poginulo je gotovo 3000 ljudi. 11. rujna 2001. – datum koji je obilježio suvremenu povijest.
Komemoracije se održavaju diljem Amerike – od mjesta napada kod njujorškog Svjetskog trgovinskog centra (WTC), Pentagona i Shanksvillea, u Pennsylvaniji pa sve do Aljaske, javlja HRT. Tog utorka 11. rujna 2001. oteta su četiri zrakoplova koja su se trebala srušiti na simbole američke moći.
Nakon udara dvaju zrakoplova u tornjeve blizance WTC-a, treći se zrakolov zabio u zapadnu stranu Pentagona, sjedišta američke vojske. Vatra je progutala dio zgrade nakon čega se i urušio. Četvrti oteti avion, na letu iz New Jerseya za San Francisco jedini nije uspio pogoditi svoju metu. Pretpostavlja se da je trebao udariti u Bijelu kuću ili zgradu američkog Kongresa.
Ta je katastrofa izbjegnuta zahvaljujući putnicima koji su pokušali preuzeti kontrolu od otmičara te se avion naposljetku srušio u polju u Pennsylvaniji. Događaji 11. rujna ne samo da su odnijeli ljudske živote već su značajno preoblikovali američku vanjsku politiku i unutarnje strahove.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BIT ĆE UDALJEN IZ BiH: Pronađena osoba koja predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti

Državljaninu Srbije izrečena je mjera protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka u BiH na razdoblje od 5 godina. Provodeći pojačane i kontinuirane operativne mjere i radnje u vezi kontrole kretanja i boravka stranaca na području BiH, pripadnici Službe za poslove sa strancima su dana 10. 9. 2024. godine, pronašli na […]

Pretplatite se