Read Time:1 Minute, 28 Second
Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocijenjenih suhih mesa na svijetu. Na prva tri mjesta se nalazi varijante iste španjolske šunke, odnosno Jamón Ibérico.
Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne. Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje su se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti. U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici naše regije u deset najboljih suho meso iz Bosne i Hercegovine i njeguški pršut iz Crne Gore, prenosi N1.
Za suho meso su rekli da je bh. specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja. Za njeguški pršut kažu da je svinjska šunka koja se tradicionalno soli morskom solju, presuje da bi se uklonila višak tečnosti, zatim dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu, nakon čega se ostavlja da sazri, tako da cijeli proces obično traje oko godinu dana.
Meso se dimi preko bukovog drveta, dajući jedinstven ukus i aromu ovoj namirnici. Na 19. mjestu se nalazi užički pršut iz Srbije. Kako kaže Taste atlas – za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe.
Najfiniji komadići junećeg mesa iz dijelova buta i donjeg kraja leđa, od četiri do šest godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu.
Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.
Večernji.ba