Tužiteljstvo BiH podiglo optužnice zbog kupljenih diploma

admin
0 0
Read Time:59 Second
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnice protiv 15 osoba i šest privatnih sveučilišta iz Mostara, Banje Luke i Brčkog, koje tereti za krivotvorenje diploma. 49 visokoškolskih diploma.
Kako je navedeno u tužiteljskom priopćenju, optuženi su zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, korupcije i nedopuštene trgovine s više desetaka visokoškolskih diploma. Diplome su pretežito iz ekonomske, pravne, tehničko-inženjerske te zdravstvene struke, kao i menadžmenta, prenosi Hina.
Tužiteljstvo BiH podsjeća kako su optužnice rezultat opsežne istrage koju je u protekle dvije godine provelo u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), pri čemu su prikupljene tisuće materijalnih dokaza i saslušano 130 svjedoka, uključujući tu pripadnike akademske zajednice.
Istragom je utvrđeno kako je izdano najmanje 49 visokoškolskih diploma čije će se poništenje tražiti u zakonom predviđenom postupku, jer su prikupljeni dokazi da tu te diplome kupljene, a osobe kojima su izdane uopće nisu sudjelovale u nastavi. Diplome su kupovane za iznos od nekoliko tisuća eura, a time je, kako navodi Tužiteljstvo BiH, nanesena velika šteta sustavu visokog obrazovanja u zemlji.
Tijekom suđenja koje se očekuje tužitelji će odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka, osam stručnih vještaka te prilaganjem više od tri tisuće materijalnih dokaza.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Umirovljenici u FBiH potpisuju peticiju

Dok s nestrpljenjem iščekuju isplatu mirovina za lipanj, dotle umirovljenici širom Federacije BiH potpisuju peticiju kojom traže izmjene Zakona o MIO. Konkretno se to odnosi na dio koji se odnosi na usklađivanje, kao i jednokratnu novčanu pomoć. Iako su ovi zahtjevi razmatrani između čelnika Federalne vlade i predstavnika Saveza udruga […]

Pretplatite se