Voće i povrće luksuz u BiH, krumpiri, luk, mrkva, jagode… skuplji i do 100 posto

admin
0 0
Read Time:4 Minute, 21 Second

Je li voće postalo luksuz, pitamo poznavatelja prilika na mostarskoj i čapljinskoj tržnici, čovjeka koji proizvodi i prodaje te nam s nokta odgovara. – Jest, ali nije samo voće nego i povrće. Krumpiri, crveni luk… poskupjeli su praktički 100 posto u odnosu na prošlu godinu. – Krumpiri su danas oko 1,50 KM, ali past će im cijena zbog rata oko izvoza i uvoza, dok je crveni luk oko dvije marke, a lani je u ovo doba bio ispod marke. Značajno je skuplja i mrkva koja ide i do 3 KM, a lani je bila oko 1,50 KM, zatim cikla, koja se kretala od 80 feninga do marke, a sad je oko 2 marke – priča nam poznavatelj prilika. Onda se prebacujemo na voće.

Poskupljenje gnojiva
– Cijene su, kao što ste na početku rekli, luksuzne. Kilogram domaće lubenice trenutačno je oko 2 marke, trešnje su mnogo skuplje zbog truleži – kaže. Kiša i loše vrijeme pogodovali su cijenama. – Trešnje nije realno uspoređivati s prošlom godinom, kada su obilno rodile pa su išle u bescjenje – naglašava. Kilogram trešanja stoji oko 7 maraka, jagoda 8, a prošle godine cijena je bila upola manja. Provjerili smo situaciju i na bijeljinskoj tržnici, gdje je kilogram borovnica 30 maraka, a kilogram ribizli 25 maraka. Sugovornika koji poznaje prilike na tržnicama pitamo i je li samo loše vrijeme razlog što su cijene ovoliko porasle. – Već prošle godine počeo je rast cijena zbog rata u Ukrajini jer gnojiva koja se tamo proizvode nisu mogla do Europe, a i Rusija proizvodi te izvozi gnojivo, međutim, sankcije su sve obustavile pa se tražilo alternative. Ove godine imamo donekle bolju situaciju kad je u pitanju nabava preparata, međutim, kiša i loše vrijeme, ne samo u BiH nego i diljem Starog Kontinenta doveli su do toga da nemamo dovoljno ni za vlastite potrebe – kaže. Još jednu stvar ističe kao razlog viših cijena. – To se često ne uzima u obzir, a potrebno je. Riječ je o iseljavanju, odljevu radne snage, odlascima na sezonu. Tisuće i tisuće radnika sada su u Hrvatskoj ili negdje drugdje gdje je turistička sezona. Onda je i cijena rada ovdje poskupjela, pa sve to utječe na finalni proizvod – priča nam sugovornik. Nažalost, situacija u BiH je takva da će radnika u poljoprivrednoj proizvodnji biti sve manje ako se nastavi ovakav odnos prema poljoprivredi. Primjerice, za rad u poljoprivredi u BiH nema zainteresiranih stranaca, dok su u Hrvatskoj stranci podnijeli čak 2000 zahtjeva za radne dozvole za rad u poljoprivredi. Razlog je u tome što se domaći ne žele baviti poljoprivredom, ali je pitanje što je s BiH, gdje se ni strani, a ni domaći ne žele time baviti. Marija Tomić iz Odbora za poljoprivredu u RH, kazala je na što susjedna zemlja stavlja naglasak u idućem razdoblju, a što bismo i mi u BiH trebali primijeniti ako se želimo pomaknuti s mrtve točke ili s dna u proizvodnji hrane, na kojem uvozni proizvodi “guše” domaće, a cijene ionako lete u nebo. – Naglasak je potrebno staviti na educirane nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji svoju proizvodnju mogu podići na višu razinu, uvesti nove tehnologije i dodati vrijednost svojim proizvodima – rekla je Marija Tomić. Agroklub piše da su Stipan Šašlin i Siniša Jenkač uputili na važnost promjene svijesti javnosti o zanimanju poljoprivrednika te da je ovu vrstu obrazovanja potrebno popularizirati i pokazati rezultate koje su svojim radom ostvarili uspješni poljoprivrednici, od kojih su se neki vratili iz drugih država i prepoznali vrijednosti koje ovdašnja ruralna područja pružaju poljoprivrednicima za njihov rad, ali i kvalitetu života. Također, potrebno je već u školama osvijestiti mlade o važnosti bavljenja poljoprivredom. Primjerice, u Italiji su navale na škole koje se bave poljoprivredom, a mi ih u BiH praktički i nemamo jer se to smatra manje vrijednim poslom. Ako se od malih nogu djeci bude objašnjavalo da bez proizvodnje hrane nema života i da je svatko od nas odgovoran za društvo koje i tako može pokrenuti, onda će se i svijest s vremenom mijenjati. Jer vidjeli smo u koroni – onaj tko nema vlastitu proizvodnju, praktički ne može normalno živjeti, a da se dogodi neka veća kriza, pitanje je bi li se moglo i preživjeti. Sadašnja situacija, gdje ratovi i financijske krize bukte na sve strane, ponovno nas upozorava da razmišljamo o proizvodnji hrane, voća i povrća koje je trenutačno, u minimalnim količinama, teško dostupno širem stanovništvu.

Sok, šećer, kiselina…
U odnosu na neke druge zemlje koje naveliko proizvode, BiH bi mogla imati idealne uvjete i upravo to treba svijetu prezentirati. Pojedine analize pokazuju da su u voću količine soka te omjer šećera i kiselina velika prednost jer je sve kvalitetno raspoređeno i uravnoteženo. Naravno, priroda nam je dala te prednosti, a pitanje je koliko mi to znamo koristiti jer se često događa da pretjeramo s pesticidima ili nekim drugim preparatima pa ne dobijemo ono što smo priželjkivali. Važno je ubuduće raditi na poboljšanju organizacije i opskrbe tržišta, zagovarati bolju organizaciju otkupa, zalagati se za bolje pozicioniranje domaćeg voća i povrća na policama trgovina. Ako se posvetimo proizvodnji, prostora će biti napretek, ne samo na tržištu vlastite zemlje već i u susjedstvu, a susjedstvo nam je Europska unija koju i mi priželjkujemo jednoga dana, što će dodatno olakšati poslovanje. A do tada treba iskoristiti prilike koje se nude.

Vecernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tomislavgrad: Zapaljene svijeće za 83 ubijena civila iz Drugog svjetskog rata

Prije početka euharistijskog slavlja kojeg je predvodio fra Vlado Vujević na mjestu stradanja nevinih žrtava, pročitana su njihova imena te je za svaku žrtvu zapaljena svijeća. Na dan njihovog stradanja, njemačka vojska je upala u selo i pri tome zapalila gotovo svaku kuću te ubila i zapalila 83 osobe iz […]

Pretplatite se