INICIJATIVA: Ukidanje PDV-a na prvu nekretninu ide na glasovanje

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Ministar financija i riznice BiH Srđan Amidžić na konferenciji za medije u Sarajevu izjavio je kako očekuje da će prijedlog izmjena Zakona za ukidanje PDV-a na kupnju prve nekretnine dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da je ta inicijativa opravdana sa socijalnog aspekta zbog drastičnog rasta cijena nekretnina i zato što je jedan od glavnih razloga odlaska mladih iz zemlje nemogućnost rješavanja stambenog pitanja.

Amidžić je rekao da će se taj zakon odnositi na sve građane bez obzira na dob i druge razlike, kao i da je utvrđena ekonomska održivost zakona kad su u pitanju javni prihodi.

Naglasio je kako postoji apsolutna socijalna opravdanost za primjenu jednog ovakvog zakona. Istaknuto je da ovaj zakon neće vrijediti samo za mlade bračne parove do 35 godina, već za svakog pojedinca koji živi u BiH, ima državljanstvo BiH i nema riješeno stambeno pitanje.

– Ovo će utjecati na visinu javnih prihoda. Postoji spremnost entiteta i Distrikta Brčko da u početku troškove preuzmu na sebe kako bi se te stvari rješavale – rekao je Amidžić.

Kazao je i da je došlo do pada potražnje stanova na tržištu te smatraju da će se u idućem razdoblju, uz pomoć ovog zakona, potražnja povećati. Kazao je i da je krajem siječnja dobio pozitivno mišljenje od UNO-a da se ide u realizaciju zakona.

Zastupnica Naroda i pravde u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mia Karamehić Abazović precizirala je da će građani ubuduće na svakih 100.000 KM za prvu nekretninu štedjeti 17.000 KM, što će značajno umanjiti teret te kupnje.

Premijer Sarajevske županije Nihad Uk naglasio je da je vladajuća koalicija na razini BiH dogovorila konkretnu mjeru od koje će svi bh. građani imati koristi, a posebno će biti značajna olakšica za mlade koji prvi put kupuju stan i koja će ih zadržati u zemlji.

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Elvir Karajbić naveo je da će se zakon odnositi samo na fizičke osobe koje nemaju riješeno stambeno pitanje, a ne i na pravne osobe.

 

 

Večernji list

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Omogućen nastavak projekta digitalizacije RTV signala

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Edin Forto potpisao je dodatak ugovoru o nabavi opreme za realizaciju projekta digitalizacije javnih RTV servisa u BiH s predstavnicima Odašiljača i veza d. o. o. Zagreb i društvom Nimbus Innovations d. o. o. Banja Luka koje je preuzelo sva prava, imovinu i […]

Pretplatite se