Hitno potrebne izmjene deviznih propisa u BiH

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second
Okrugli stol o temi deviznih propisa u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH) te uz podršku partnera iz Vijeća stranih investitora (FIC), Udruženja banaka BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH, održan je u Sarajevu.
Na skupu je zaključeno da zastarjeli devizni propisi predstavljaju ozbiljnu prepreku za efikasno funkcioniranje platnog prometa s inozemstvom, te je istaknuta hitna potreba za njihovom izmjenom. Trenutni propisi, uvedeni prije mnogo godina, sadrže niz nelogičnih ograničenja koja otežavaju plaćanje i primanje deviza iz inozemstva, što predstavlja problem i za građane, i za privredu.
Predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković naglasio je kako zbog tih prepreka Bosna i Hercegovina svakodnevno gubi značajne strane investicije. ”Analizom gospodarskog poslovanja u BiH, kao i vanjskotrgovinske razmjene koja u proteklom periodu jasno oslonjena na europsko tržište bilježi pad od 1 mlrd KM, evidentno je da se oslanjanje na jedno tržište poput EU te potresi koji ga prate, reflektiraju na bh. tržište. Kao jedan dodatni problem uočen je neusklađen sustav deviznog poslovanja, koji čak unutar BiH bilježi nedosljednosti, a posebno neusklađenost s određenim međunarodnim standardima, a na koje gospodarstvenici ukazuju već duže vrijeme”, rekao je Vuković. Izvršna direktorica FIC-a Sanja Miovčić dodala je da se, s obzirom na to da većina njihovih članica dolazi iz zemalja EU, može dati značajan doprinos zajedno sa ostalim akterima prilikom procesa usklađivanja zakonodavstva u oblasti platnog prometa i deviznog poslovanja s direktivama i propisima EU, te nastojanjima da izmjenama propisa BiH integrira svoje financijske sisteme u europski ekonomski i tržišni prostor koji su neophodni uvjet za članstvo u SEPA.
Sudionici okruglog stola složili su se da je sada pravi trenutak za reformu deviznih propisa, posebno u kontekstu priprema za pristupanje SEPA prostoru (Single European Payment Area), na što je ukazao i predsjednik UBBiH Edis Ražanica.
”Ovaj korak omogućio bi brže, jednostavnije i sigurnije transakcije na međunarodnom tržištu, što bi dodatno potaknulo ekonomski rast i privuklo investicije u BiH. Ključni problem predstavlja međusobna neusuglašenost propisa koji reguliraju ovu oblast. Banke bi u kontekstu deviznog poslovanja trebale biti neutralni sudionici, međutim, upravo zbog nejasne regulative, banke se često nađu u obavezi provjeravati vjerodostojnost i sadržaj dokumentacije, što nije, niti bi trebalo biti njihova obaveza”, kazao je Ražanica. Generalni tajnik AmCham BiH Nedim Hamzić istaknuo je da, s obzirom na posljedice koje odsutnost efikasnog deviznog sustavaa ima po gospodarstvo, zajednički nastup partnerskih organizacija poput ovog današnjeg smatraju ključnim u procesu dizanja svijesti i djelovanja na polju unaprjeđenja propisa o deviznom poslovanju i integracije u međunarodne platne sustave, prije svega SEPA proctor.
Kao rezultat ovog događaja, uskoro će nadležnim institucijama biti upućena inicijativa s konkretnim prijedlozima za izmjene deviznih propisa, uz nadu da će institucije aktivno podržati ovu inicijativu i brzo ukloniti nelogične prepreke, priopćeno je iz AmCham BiH.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

INICIJATIVA: Ukidanje PDV-a na prvu nekretninu ide na glasovanje

Ministar financija i riznice BiH Srđan Amidžić na konferenciji za medije u Sarajevu izjavio je kako očekuje da će prijedlog izmjena Zakona za ukidanje PDV-a na kupnju prve nekretnine dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da je ta inicijativa opravdana sa socijalnog aspekta zbog drastičnog rasta […]

Pretplatite se