Omogućen nastavak projekta digitalizacije RTV signala

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Edin Forto potpisao je dodatak ugovoru o nabavi opreme za realizaciju projekta digitalizacije javnih RTV servisa u BiH s predstavnicima Odašiljača i veza d. o. o. Zagreb i društvom Nimbus Innovations d. o. o. Banja Luka koje je preuzelo sva prava, imovinu i obveze Siriusa 2010, koji je Američki ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) uvrstio na listu sankcioniranih subjekata.

Dodatak ugovora, kojim sva prava i obveze realizacije ugovora preuzimaju Odašiljači i veze, izrađen je na temelju mišljenja i suglasnosti Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine, a nakon dostavljenih dokaza o ispunjavanju uvjeta iz ugovora. U skladu s potpisanim dodatkom ugovoru Odašiljači i veze će u roku od 15 dana dostaviti novo bankarsko jamstvo za realizaciju ugovora.

Ministar Forto je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se unatoč novonastaloj situaciji našlo rješenje kojim je omogućen nastavak projekta digitalizacije RTV signala s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina posljednja zemlja u Europi koja nije digitalizirala RTV signal, dok se istodobno ne krše sankcije koje je propisala američka administracija.

Završetkom druge faze tog projekta bit će omogućeno praćenje zemaljske televizije putem novog digitalnog signala u većem dijelu BiH. Realizacijom i treće faze na području cijele BiH bit će omogućen prijam programa javnih RTV servisa u BiH putem DVB-T2 platforme digitalne zemaljske televizije.

Proces digitalizacije TV signala u BiH počeo je osnivanjem Foruma o digitalnoj televiziji u svibnju 2006. godine. Tri godine poslije, u kolovozu 2009., Vijeće ministara BiH usvojilo je strategiju prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u našoj zemlji. Tek je krajem ožujka 2014. godine potpisan prvi sporazum o digitalizaciji TV signala na prostoru Sarajeva, Banje Luke i Mostara u okviru Multipleksa A. Sarajevo, Mostar i Banja Luka su tri od ukupno devet digitalnih regija. Osim digitalizacije RTV servisa, radi se i na procesima digitalizacije na drugim poljima, a Forto je nedavno za Večernji list kazao kako u suradnji s drugim državnim i međunarodnim partnerima Ministarstvo potiče projekte e-uprave koji su osnova za digitalizaciju javnih usluga. To uključuje napore da se građanima omogući brži i jednostavniji pristup uslugama putem digitalnih platformi, što doprinosi učinkovitosti i transparentnosti javne uprave u svom radu.

Pri tome intenzivirali smo aktivnosti na povlačenju sredstava iz različitih programa i fondova EU-a kojima je fokus razvoj širokopojasne infrastrukture, digitalnih platformi, e-usluga itd. kao osnovnih alata u procesu transformacije. Iako su pojedine institucije i određeni sektori u zemlji pokazali značajan napredak, cjelokupni proces digitalizacije zahtijeva snažniju volju političke klase kako bismo dobili ono što već imaju zemlje EU-a, ali i regije.•

Večernji list

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Zračna luka Mostar po prvi put u povijesti postaje baza jednog avioprijevoznika

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić najavio je kako će Zračna luka Mostar postati baza jednog avioprijevoznika, čime se stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj. “Zračna luka Mostar po prvi put u povijesti postaje baza jednog avioprijevoznika. Ova značajna prekretnica osigurat će daljnji razvoj zračne povezanosti Mostara s Europom i svijetom, potičući […]

Pretplatite se