SVI NA NOGAMA: Traži se adresa s koje su upućene prijetnje bh. vojsci

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second
Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), intenzivno radi na pronalasku IP adrese osobe koja je uputila prijetnju da se u vojnim objektima Oružanih snaga BiH nalaze eksplozivne naprave, potvrdila je Srni glasnogovornica SIPA-e, Jelena Miovčić.
“Imamo informaciju da su zbog prijetećih dojava vojnim objektima Oružane snage BiH podigle stupanj sigurnosti, a o ovome su obaviještene i policijske agencije, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, NATO stožer u BH, EUROPOL…”, rekla je Miovčić. Dojave su stigle u utorak oko 15.00 sati, nakon čega je SIPA uputila dopis policijskim agencijama i firmama koje se bave proizvodnjom oružja da pojačaju mjere sigurnosti zbog eventualnih napada. Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Dnevni avaz, prijetnja je upućena iz Bugarske.
U mailu se tvrdi, kako saznaje Avaz, da “ima informacija da će se počiniti teroristički napadi na vojne objekte i objekte namjenske industrije”. Pregledi vojarni i objekata vojne industrije su u tijeku, te se pokušava otkriti postoji li realna opasnost. Miovčić je rekla da SIPA radi po nalogu Tužiteljstva i da svakodnevno provjeravaju dojave o postavljenim bombama u školama, tržnim centrima, aerodromima, Predsjedništvu BiH… Kako se navodi u obavještenju, od danas do daljeg je zabranjen ulazak u krug objekata vojne industrije vozilima koja dostavljaju hranu i vozilima brze pošte.
Vozila firmi koje izvode radove u krugu objekta moraju biti detaljno pregledana prije svakog ulaska i izlaska.
Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez naredio je da se uvedu povišene mjere osiguranja za objekte zapovjedništva, jedinica, objekata i skladišta naoružanja i streljiva u sastavu Oružanih snaga BiH. ”Nažalost, svjedočimo eskalaciji ratnih dešavanja na Bliskom Istoku i u Ukrajini. S tim u vezi, potencijalnim refleksijama na Bosnu i Hercegovinu, naredio sam da se uvedu povišene mjere osiguranja za objekte zapovjedništva, jedinica, objekata i skladišta naoružanja i streljiva u sastavu Oružanih snaga BiH u cilju zaštite personalna, objekata i materijalnih sredstava Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH”, objavio je Helez na Facebooku.
Istaknuo je da su mjere preventivnog karaktera i bit će na snazi do daljnjeg. ”Građani u Bosni i Hercegovini ne trebaju strahovati, sigurnosna situacija u našoj zemlji je stabilna i nema nikakvih informacija ni naznaka da će doći do njenog narušavanja. Povišene mjere osiguranja se isključivo odnose na vojne objekte”, navodi se u objavi Heleza na Facebooku.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U BiH najveći porez na lijekove

Od 2006. do 2023. godine troškovi po osnovi PDV-a u zdravstvenom sustavu FBiH iznosili su oko 2 milijarde KM, od čega je trošak PDV-a u Fondu solidarnosti FBiH oko 232 mil. KM. Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u okružju koja ima jedinstvenu poreznu stopu PDV-a koja se primjenjuje na […]

Pretplatite se