100 godina od polaganja kamena temeljca širokobriješke Gimnazije

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 18 Second

Na današnji dan prije 100 godina, točnije 4. listopada 1924. godine, biskup fra Alojzije Mišić postavio je i blagoslovio temeljni kamen na kojem danas stoji zgrada Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu.

Na spomen-spisu koji je stavljen u limenu kutiju, a kutija u kamen, koji je ugrađen u desni stup na visini 60 cm iznad praga, na ulazu u zgradu, na latinskom jeziku zapisano je: Ad sempiternam rei memoriam. In Dei nomine. Amen, što na hrvatskom jeziku znači. Vjekovječnoj uspomeni (stvari). U ime Božje. Amen.

U novu gimnazijsku zgradu prvi učenici uselili su se 1927. godine. Izgradnjom velebne zgrade stvorili su se potpuni uvjeti za rad i razvijanje učeničkih postignuća. Dolaskom fra Dominika Mandića na mjesto ravnatelja 1934. godine Velika franjevačka klasična gimnazija proglašena je najboljom školom takve vrste u Kraljevini Jugoslaviji, a u školskoj 1938./1939. godini od 20 njezinih profesora njih 15 bili su doktori znanosti.

Drugi svjetski rat, a posebice njegov kraj, ostavili su krvavi pečat na samu Gimnaziju, Franjevački samostan i cijeli hrvatski narod u Hercegovini, kada su partizani na brutalan način ubili 66 franjevaca od kojih su mnogi bili profesori u Gimnaziji. Posljednji sati nastave u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Širokom Brijegu, uz prekid 1943./1944. školske godine zbog smještaja njemačke bolnice u njezine prostorije, održali su se u studenom 1944. U tijeku vođenja borbi za Široki Brijeg i njegovo zauzimanje 7. veljače 1945. stradao je središnji dio gimnazijske zgrade.

Godine 1946. Ministarstvo za prosvjetu Narodne Republike Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o osnivanju Niže gimnazije u Širokom Brijegu, a naziv škole glasio je ”Državna niža realna gimnazija na Širokom Brijegu”, te je od 1946. do 1948. godine zgrada gimnazije popravljena i osposobljena za održavanje nastave. Niža gimnazija u Širokom Brijegu bila je trogodišnja, a zatim četverogodišnja. Godine 1955. Državna niža realna gimnazija na Širokom Brijegu prestaje s radom i prerasta u Državnu realnu gimnaziju na Lištici kad je otvoren peti i šesti razred, a zatim sedmi i osmi.

Najzaslužniji za obnovu Gimnazije bio je Petar Leko nekadašnji sjemeništarac i aktivist nove vlasti kao i Marko Šoljić. Petar Leko bio je i prvi poslijeratni ravnatelj u mandatu od 1955. do 1957. godine. U školskoj 1966./1967. godini Državna realna gimnazija na Lištici potpuno je obnovljena i opremljena namještajem i kabinetima, a promijenjen je i njezin naziv u Gimnazija Ivan Goran Kovačić na Lištici.

Godine 1971. ukinut je Zakon o gimnazijama, a 1973. godine donijeta je odluka o spajanju Gimnazije ”Ivan Goran Kovačić” sa Školom za praktičnu nastavu učenika u privredi u Lištici u Srednjoškolski centar na Lištici. Gimnazijski sustav ukinut je čuvenim Šuvarovim ”usmjerenim” obrazovanjem 1979. godine kada se formira Radna organizacija Srednjoškolski centar s dvije sastavnice ili tzv. OUR-a (Osnovna organizacije udruženog rada).

Godine 1989. formirao se Odbor za obnovu Gimnazije. Zahvaljujući tom Odboru i iznimnoj želji brojnih bivših i tadašnjih gimnazijalaca i Općine Široki Brijeg, osnovan je i Fond fra Didak Buntić s ciljem obnove Gimnazije. Radovi na obnovi gimnazijske zgrade započeli su 1991. godine, a 2. travnja 1992. godine Općinsko vijeće Široki Brijeg donijelo je i Odluku o osnivanju Gimnazije fra Dominika Mandića. Treći put obnovljenu gimnazijsku zgradu 19. svibnja 1993. godine otvorio je prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Rad su prepoznale i nadležne institucije pa je Općinsko vijeće Širokog Brijega na sjednici održanoj 31. srpnja 2013. godine donijelo Odluku o dodjeli javnog priznanja, zlatna plaketa ”Grb općine Široki Brijeg” za izuzetno djelo i doprinos razvoju i ugledu Općine Široki Brijeg. Širokobriješka Gimnazija je 2018. godine znanstvenim simpozijem obilježila 100 godina od stjecanja prava javnosti.

22. siječnja 2024. godine u požaru je izgorio krov Gimnazije fra Dominika Mandića, a poplavilo je i nekoliko učionica. Učenici srednjih škola iz Širokoga Brijega od tada pa sve do danas nastavu pohađaju u prostorijama Prve i Druge osnovne škole Široki Brijeg.

Vlasti su najavile da će krenuti potpuna obnova zgrade te da bi se učenici mogli vratiti u zgradu Gimnazije na jesen 2025. godine. No, radovi još nisu počeli.

Jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Zbog sumnje na smrtonosni virus kod dvoje pacijenata ispražnjen kolodvor u Hamburgu

Policija je na glavnom kolodvoru u Hamburgu zatvorila perone 7 i 8 na nekoliko sati zbog sumnje da su dvoje putnika zaraženi smrtonosnim virusom Marburg, javlja BBC. Putnici su bili prisiljeni napustiti perone, dok su se hitne službe u punim zaštitnim odijelima ukrcale na ICE vlak iz Frankfurta.   Zaraženi […]

Pretplatite se