Odgođeno plaćanje naknade za prelazak granice s EU

admin
0 0
Read Time:59 Second

Europska unija je ponovno odgodila uvođenje ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) i EES (Entry/Exit System) sustava, koje je prethodno bilo najavljeno za 10. studenoga 2024. godine.

Povjerenica za unutarnje poslove EU, Ylva Johansson, potvrdila je da EES (Entry/Exit System), koji treba zamijeniti ručno pečatiranje putovnica automatskim biometrijskim provjerama, neće biti uveden 10. studenoga kako je prvobitno planirano.

Trenutno nije poznat točan datum početka primjene oba sustava, a kao razlog za odgađanje se između ostalog navodi i informacija da su Njemačka, Francuska i Nizozemska obavijestile Europsku uniju da njihovi granični računalni sustavi neće biti spremni na vrijeme za rok u studenome.

Podsjećamo, ETIAS i EES sustavi su osmišljeni kako bi se unaprijedila sigurnost unutar Šengenskog prostora, zamjenjujući tradicionalno pečatiranje putovnica automatskom autorizacijom i prikupljanjem biometrijskih podataka, uključujući otiske prstiju i fotografije, od putnika iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, objavila je Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Podsjećamo, sustav se neće primjenjivati na državljane EU, uključujući i hrvatske državljane, bez obzira na mjesto prebivališta.

Podnositelj zahtjeva plaća naknadu za dozvolu putovanja u iznosu od 7 eura za svaki zahtjev, a dozvola vrijedi tri godine.

 

Grude Online

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Zavod zdravstvenog osiguranja KS odobrio prvi kontingent lijekova za onkološke pacijente

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo odobrio je prvi kontingent lijekova za onkološke pacijente, čime je službeno započela implementacija prioritetnog programa za izuzetno ranjivu kategoriju stanovništva. Realizacija prioritetnog programa lijekova vršit će se na teret sredstava Zavoda, u iznosu od 5 miliona KM za 2024. godinu, u skladu s raspoloživim sredstvima […]

Pretplatite se