Delmati nastavljaju put prema jugu – otvorenje izložbe Delmati: snaga zajedništva u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

Govoreći o nasljeđu kulturnog identiteta kojega baštinimo prvenstveno preko imena čitave jedne regije – Dalmacije – izložba „Delmati: snaga zajedništva“ donosi priču o dugoj povijesti i životu prapovijesnoga plemena, Delmatima. Kao dio obimnog projekta Delmati: snaga zajedništva, financiranog od strane Ministarstva kulture i medija RH te Splitsko-dalmatinske županije, uz potporu Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta te Ministarstva prosvjete, kulture i sporta HBŽ, izložba je svoj put započela u Franjevačkom muzeju Tomislavgrad u lipnju, a posjetitelji su imali priliku vidjeti je u iznimno važnoj muzejskoj ustanovi Bosne i Hercegovine – Zemaljskom muzeju BIH u kolovozu. Izložba se ove jeseni vraća na povijesni migracijski put Delmata prema jugu – od 23. listopada 2024. godine u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno i to s početkom u 18:00 sati.

Sama izložba objedinjuje arheologiju i moderno doba, a ovisno o prostoru gdje se postavlja, u fokus se stavljaju različite njezine cjeline, pa se tako u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno mogu očekivati i neki novi, dosad neprezentirani artefakti. Upravo iz tog razloga izložba postaje zanimljivija svakim novim otvorenjem i donosi neke nove spoznaje i nova iskustva svojim posjetiteljima.

Na samoj su izložbi surađivali brojni znanstvenici i muzealci iz: Muzeja Cetinske krajine – Sinj, Arheološkog muzeja u Splitu, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Muzeja grada Kaštela, Muzeja grada Šibenika, Zavičajnog muzeja u Imotskom, Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno te Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Doprinos izložbi dali su i Arheološka franjevačka zbirka iz Sinja, Franjevačka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, Franjevačka zbirka u Imotskom te Sveučilište u Mostaru. Autori izložbe kustosi su navedenih muzeja koji su dvogodišnjim radom i trudom izložbu podigli na viši nivo, a oni su: Daria Domazet i Stipan Dilber (koordinatori izložbe za RH i BIH), Anđela Vrca, Anita Librenjak, Danijela Petričević Banović, Sanja Budić-Leto, Ante Jurčević, Ivan Šuta, Miroslav Katić, Marija Marić Baković, Ana Marić, Emil Podrug i Tino Tomas.

Izložena je zanimljiva arheološka građa koja se dosad nalazila u čuvaonicama muzeja, uz prezentaciju prapovijesnoga doba putem digitalnih alata, kao što je virtualna stvarnost unutar koje posjetitelj može prošetati delmatskim naseljima i steći nešto više informacija o životu prapovijesnog čovjeka. Prikazan je i animirani film ratovanja Rimljana i Delmata (Bruna Ercegovac) koji izložbu čini prilagođenom svim uzrastima. Unutar izložbe, osim arheoloških artefakata kao što je poznati delmatski nakit, nalaze se i primjeri kontinuiteta takvoga ukrašavanja i odijevanja koje je za potrebe izložbe izradio poznati hrvatski dizajner nakita Mladen Grubić (Grubić Design). Koliko je izložba slojevita, potvrđuje i činjenica da ima i glazbenu podlogu koju je skladao umjetnik Petar Radović s bendom Radagast. Petar Radović ujedno je i autor prekrasnih likovnih elemenata čitave izložbe, a za prostornu koncepciju i dizajn zasluge preuzima etablirani dizajnerski dvojac Damir Gamulin i Antun Sevšek, dok je katalog i vizualni identitet projekta izradio nagrađivani dizajner Stjepko Rošin.

Ne propustite još jedan muzejski izložbeni spektakl i posjetite otvorenje izložbe u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno, 23. listopada 2024. u 18:00 sati. Za vrijeme izložbe i neposredno nakon otvorenja svi zainteresirani mogu se prijaviti i na vrlo zanimljive radionice izrade delmatskoga nakita na kontakt Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Zračna luka Mostar u velikom zamahu: Od 2025. čak 11 novih destinacija

Zračna luka Mostar bilježi snažan rast i širenje ponude destinacija, a pozitivne projekcije za sljedeću godinu najavio je za Fenu direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel. Đuzel je istaknuo kako je Zračna luka Mostar ove godine zabilježila značajan porast broja putnika te širenje ponude letova prema popularnim europskim destinacijama. – […]

Pretplatite se