Grude se pripremaju za jedan od najvećih datuma u povijesti hrvatskog naroda u BiH

Domagoj
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Prvi put se spominju 1575. godine kao Grude, a kako piše prof. Marko Vego, naziv su dobile po mnoštvu gomila od kamena koje su nastale još u ilirsko doba.

Službeno postaju općina 1. rujna 1955. godine, a kao službeni datum za svoj dan uzimaju 18. 11., dan kad je ovdje 1991. godine utemeljena Hrvatska zajednica Herceg Bosna.

Grude 18. studenoga obilježavaju, osim Dana općine Grude, Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Dan Županije Zapadnohercegovačke, Dan sjećanja na žrtve Vukovara kao i obljetnicu rođenja Antuna Branka Šimića, jednog od najvećih pjesnika.

Ovog utorka će grudski načelnik Ljubo Grizelj u 12 sati okupiti neke od najuspješnijih gospodarstvenika općine Grude na 10. Susretu gospodarstvenika.

U srijedu će se održati Ulična utrka učenika grudskih škola.

Petak je rezerviran za protokolarne svečanosti. U 13.30 u Gorici će biti položeno cvijeće na grobu pokojnog predsjednika Hrvatske republike Herceg Bosne magistra Mate Bobana. U 13.50 sati u Parku hrvatskih velikana u Grudama bit će polaganje cvijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima. U 14.00 sati je svečana sjednica Općinskog vijeća Grude u kinodvorani Grude, piše Večernji list.

Ove godine Grude imaju razloga za zadovoljstvo, s obzirom da je ovog ponedjeljka potpisan ugovor za izgradnju sjeverne obilaznice u Grudama, jednog od najvećih, najavljenih projekata u povijesti.

Vrisak.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Nevera sa 412 km/h najbrži serijski auto na svijetu

Rimac Nevera je postigla najveću brzinu od 412 kilometara na sat (km/h), što ga čini najbržim električnim serijskim automobilom na svijetu, priopćili su u utorak iz tvrtke Rimac Automobili. Kako se objašnjava, Rimac tim posebno je tražio stazu ovalnog oblika s ravninama dovoljno dugim da Nevera postigne najveću brzinu, da […]

Pretplatite se