Nasa lansirala megaraketu na mjesec

Domagoj
0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Započela misija Artemis 1

Nakon dva neuspjela pokušaja NASA je lansirala svoju novu megaraketu s floridskog Cape Canaverala na Mjesec u srijedu rano ujutro, manje od tjedan dana nakon što je golemi stroj izdržao nalete snažnog uragana.

Misija Artemis 1, šestotjedni probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu kani uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.

Riječ je o testnom prvom putovanju goleme dvostupanjske rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade.

Premda na brodu nema ljudi, Orion nosi simuliranu tročlanu posadu – jednu mušku i dvije ženske lutke – opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina.

Nazvan po Apolonovoj sestri blizanki iz starogrčke mitologije novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesečevo tlo.

Dosad su otkazana su dva pokušaja lansiranja iz tehničkih razloga.

Prvi kvar odnosio se na neispravan senzor, a drugi na curenje goriva prilikom punjenja spremnika rakete.

NASA je tada zamijenila brtvu i modificirala svoje procedure da bi se u najvećoj mogućoj mjeri izbjegao toplinski šok.

Predviđeno trajanje misije je ukupno 25 i pol dana sa spuštanjem u Tihi ocean 11. prosinca.

NASA računa na uspješnu misiju nakon što je više od desetljeća razvijala SLS raketu. Do kraja 2025. kani uložiti više od 90 milijardi dolara u svoj novi lunarni program.

Artemis 2 trebao bi biti poput reprize prve misije, no ovaj put s astronautima, a realizacija se očekuje u 2024. godini.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

u ŽZH 2 neradna petka

U utorak 15. studenoga 2022. godine, pod predsjedavanjem predsjednika Vlade Zdenka Ćosića, u Širokom Brijegu je održana 140. sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu Uprave za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke, zbog potrebe usklađivanja Pravilnika sa Uredbom o […]

Pretplatite se