Danas je dan palčića. U Hrvatskoj ih se godišnje rađa oko 2500

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second


MEĐUNARODNI dan svjesnosti o prijevremenom rođenju beba tradicionalno se održava 17. studenog svake godine. Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 novorođenčadi, odnosno oko 6 posto beba, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. U svijetu se godišnje rodi otprilike 15 milijuna palčića.

Kada se dijete rodi prije termina, organi koji se nalaze u bebi nisu u potpunosti razvijeni i važno je posvetiti posebnu brigu djetetu. Prijevremeno rođene bebe najčešće imaju teškoća s disanjem jer njihova pluća nisu pravilno razvijena. U prvim danima života prijevremeno rođene djece najvažniju ulogu imaju pedijatri neonatolozi i neonatološke medicinske sestre.

“Prijevremeno rođeno novorođenče zahtijeva pojačanu bolničku i izvanbolničku skrb jer zbog nezrelosti ima veći rizik od razvoja različitih komplikacija koje rezultiraju povećanim mortalitetom, ali i morbiditetom. Osobito je ugrožena novorođenčad s gestacijskom dobi manjom od 32 tjedna i porođajnom težinom manjom od 1500 grama. Komplikacije se dijele na kratkoročne, koje nastaju za vrijeme novorođenačkog razdoblja i dugoročne, koje se mogu javiti i kasnije, a često nedonoščad prate cijelog života”, rekla je za Novi list dr. Koraljka Manestar Rukavina, pedijatrica neonatologinja iz KBC-a Rijeka, gdje je prošle godine rođeno 130 palčića.

Najmanja beba rođena u Hrvatskoj bila je djevojčica Elena koja je stigla na svijet krajem svibnja 2020. Rođena je u 27. tjednu trudnoće, teška svega 414 grama. U bolnici je provela 112 dana, a otpuštena je teška dva kilograma.

Prerani porođaj jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te, odmah poslije upale pluća, drugi po redu uzrok smrti djece do pete godine.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Europskom parlamentu obilježen Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Misom u Europskom parlamentu u Bruxellesu obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Prisjećajući se trideset i prve obljetnice stradanja i simbola hrvatske žrtve u Domovinskom ratu, zastupnici u Europskom parlamentu sudjelovali su na misi koju je predvodio fra Tomo Anđić, […]

Pretplatite se