Otkriven Oltar znanja u spomen preminulim studentima i djelatnicima Sveučilišta u Mostaru

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Obitelji preminulih studenata i djelatnika Sveučilišta u Mostaru na kampusu u Mostaru otkrile su Oltar znanja, spomenik akademskoga kipara Stjepana Skoke, izrađenoga u spomen na sve poginule i umrle studente i djelatnike Sveučilišta u Mostaru.

Voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović prilikom svečanoga otkrivanja spomenika kazao je kako  se ovdje skupilo sjećanje i želja za spoznajom. „O spoznaji je teško govoriti s obzirom na to da, otkad je civilizacije, uvijek nastojimo doći do nekih odgovora. Gledajući zvijezde, tražeći odgovore, uvijek smo nastojali spoznati koja je svrha našega rođenja, smrti i ovoga prostora između“, naglasio je Ivanović.

Ističe kako je spomenik Oltar znanja kojemu prinosimo vlastito sjećanje. „On je ujedno mjesto našega osobnog sjećanja i kao takav upućuje nas da možda zaboravimo na ovu potragu za spoznajom za kojom stalno žudimo i da se vratimo emocionalnosti, osjećajnosti, onomu što umjetnost u sebi sadržava, a od čega se često odmičemo. Sada imamo mjesto koje nas okuplja zajedno, jer smo svi mi na ovome Oltaru znanja prinosnici dara kolektivnoga sjećanja, a ujedno imamo mogućnost osjetiti osobno onu spoznaju za duhovnošću koja formira naš cijeli životni put“, podvukao je Marin Ivanović.

Hrvatski likovni i književni kritičar Milan Bešlić poručio je kako je spomenička skulptura stvorila mjesto u prostoru i obilježila ga snagom trga u središnju točku sveučilišne zajednice, okupljalište sveučilištaraca.

„Na ovome Oltaru znanja ne prinosi se žrtva Bogu, nego se prinosi žrtva profesora i studenata u požrtvovanome stjecanju znanja i mukotrpnome uspinjanju visinama izvrsnosti. Ovaj Oltar znanja jest stol akademske zajednice koja poziva na duhovnu gozbu profesore, studente i svakoga dobronamjernika koji svojim cijelim bićem stremi duhovnom i nebeskom, ali i govori da su preminuli studenti živi u nama“, rekao je Bešlić.

Pojašnjava kako je stamenu, masivnu pravokutnu formu Stjepan Skoko koncipirao na rafiniranome odnosu pune i prazne forme, šupljinom je napeo volumen i poentirao kompaktnom masom u homogenu cjelovitost koja se uzdiže u prostoru snagom monumenta u slavoluk, trijumfalna vrata, u katedru, tvrdalj, u duhovnu kulu.

Vijenac i svijeće na svečano otvoreni spomenik položili su članovi Uprave Sveučilišta u Mostaru, na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem. Spomenik preminulim studentima i djelatnicima otkriven je u okviru obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Mostaru.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Najava: “Đakovački advent u Tomislavgradu”

U okviru manifestacije “Božiću u susret”, u subotu, 10. prosinca u gradskoj kinodvorani u Tomislavgradu, s početkom u 19 sati, bit će upriličen program pod nazivom “Đakovački advent u Tomislavgradu”. Uz predstavljanje knjige “Moj tata super heroj” Ivane Ćurić, tijekom večeri bit će upriličena i promocija knjige “Prelomljeni mač kralja […]

Pretplatite se