Cijene hrane na globalnoj razini rekordno visoke

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Globalne cijene hrane bile su niže u prosincu, što predstavlja deveti uzastopni pad na mjesečnoj razini, ali su u 2022. godini skočile za više od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, da bi dostigle najvišu razinu od kada se bilježe rekordi.

Informacije vezane za povećanje cijena hrane priopćila je agencija UN za hranu i poljoprivredu, prenosi Reuters.

Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), koji prati međunarodne cijene prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje u svijetu, prosječno je iznosio 132,4 bodova prošlog mjeseca u usporedbi sa revidiranih 135,00 bodova za studeni 2022.

Brojka za studeni ranije je iznosila 135,7 bodova.

Za 2022. kao cjelinu, referentni indeks je u prosjeku iznosio 143,7 bodova, što je povećanje od 18 bodove ili 14,3 posto u odnosu na 2021. godinu, što je najviše od početka bilježenja evidencije 1990. godine.

Pad indeksa u prosincu bio je potaknutu naglim padom međunarodnih cijena biljnih ulja, zajedno s određenim padom cijena žitarica i mesa, ali je ublažen blagim povećanjem cijena šećera i mliječnih proizvoda, priopćio je FAO.

Cijene hrane porasle su nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine zbog straha od poremećaja crnomorske trgovine. Donekle je to nadomješteno zbog kanala za izvoz žitarica iz Ukrajine koji je podržao UN.

FAO je prošle godine rekao da će troškovi uvoza hrane u 2022. godini dovesti do toga da najsiromašnije zemlje smanje količine naručenih proizvoda.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Njemačka će godišnje uposliti do 50.000 radnika bez stručne spreme iz BiH i regije

Ubuduće će godišnje do 50.000 ljudi iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana moći zaposliti i nastaniti u Njemačkoj, čak i ako nemaju stručne kvalifikacije. Njemačka vapi za radnom snagom na skoro svim poljima.   Njemačke vlasti namjeravaju udvostručiti kvotu za useljavanje nekvalificiranih radnika iz Zapadnog Balkana, piše u […]

Pretplatite se