Umirovljenik iz Čapljine u vrtu uzgojio više od tone mandarina i naranača

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Tamo gdje im na prvi pogled mjesto nije – u vrtovima, uz kuću i ispod kuće Ante Vrankić iz Trebižata je uz lozu, masline i šipke zasadio i agrume.

Prošle godine pohvalio se kako je ubrao 1,2 tone mandarina i naranača. Ove godine urod je bio i nešto bogatiji.

Od trešanja, grožđa…

Kad su ljudi čuli da nasade održavam potpuno ekološki, prehrana je stajsko gnojivo, za to, uz stajski gnoj, gojim i po tri svinje, a od preparata upotrebljavam samo modru galicu i bakreni sulfat, počeli su zvati i raspitivati se o sadnji i kupnji. Na kraju sam sklopio dogovor s jednom gospođom koja je, sada već prošle sezone, plasirala moju kompletnu proizvodnju. To me je oslobodilo odlazaka na tržnicu i uvjeravanja nepovjerljivih kupacau kvalitetu robe. Počeli smo s trešnjama, nastavili sa stolnim grožđem, a završili s mandarinama i narančama. Ona bi meni uvečer ostavila gajbe i rekla koliko i što treba ubrati za sutra, ja sam to poštovao i posao je išao “kao po loju”. Jako sam zadovoljan upravo zbog te prodaje na kućnom pragu, ističe Ante za Večernji list.

Ovaj istinski radoholičar nasad agruma zasnovao je još 1982./83. godine. Sadnice su mu donijeli prijatelji iz Opuzena.

Led mu je, kako kaže, pričinio štetu dva puta, i to 2005. i 2012. godine.

Oporavak nakon leda

Nakon ovog posljednjeg leda 2012. mislio sam da su naranče gotove. One mogu dva, tri jutra izdržati temperature do -10 stupnjeva,dok mandarine sorte zorica mogu i do -14, ali kratko, nekoliko jutara. Kao i 2005. godine, u pomoć su mi ponovno priskočili prijatelji iz Opuzena, lijepo su porezali oštećene grane i stabla i sada ponovno imam i naranče – petnaestak stabala i mandarine – stotinjak stabala. Nisu one ništa rizičnije od drugih kultura, recimo, dođe tuča i uništi lozu i druge usjeve na otvorenom, tako je i kod agruma. Ako bude jaki mraz, pravilo je – njeguj i za godinu-dvije ponovno ćeš brati plodove, kaže, zbog uspješne sezone na svoje agrume i druge nasade, ponosni Ante.

Zanimljivo, za razliku od naranača koje odlično rađaju, klementine i grejp nemaju tako izdašan rod, barem tako je Antino iskustvo.

Naravno, za Antu je uspješna sezona bilapoticaj za proširenje nasada. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Služba za hitnu medicinu DZ Tomislavgrad bogatija za još jedan vrijedan uređaj

Služba za hitnu medicinu Doma zdravlja Tomislavgrad bogatija je za još jedan vrijedan uređaj. Naime, radi se o mobilnome monitoru za praćenje vitalnih funkcija pacijenata. – Ovo je još jedna stepenica više u poboljšanju kvalitete zdravstvene skrbi i usluge za naše pacijente, navode u ovoj našoj zdravstvenoj ustanovi. Prema riječima […]

Pretplatite se