Napadi na novinare u BiH u porastu za 40 posto

PROTV
1 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Napadi na novinare i neovisne medije povećali su se za 40 posto u 2022. godini u odnosu na 2021. Također, verbalne prijetnje, prijetnje smrću i govor mržnje povećali su se za 137 posto.

Linija za pomoć novinarima zabilježila je u prošloj godini ukupno 79 slučajeva napada na novinare u BiH. Prema podacima koje je FENI priopćila glavna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, to uključuje jedan fizički napad i sedam prijetnji smrću. Verbalnih prijetnji bilo je 12 slučajeva, političkih pritisaka 11, huškanja/govora mržnje 12, oštećenja imovine ili cyber napada pet slučajeva…

Kako navodi, politički pritisak i napadi na novinare i neovisne medije povećali su se za 40 posto u 2022. godini u odnosu na 2021. Također, verbalne prijetnje, prijetnje smrću i govor mržnje povećali su se za 137 posto.

“Uz sve navedene direktne pritiske na slobodu medija i sigurnosne prijetnje novinarima, suočavamo se sa sve češćim zahtjevima pojedinaca za brisanje novinarskih tekstova, nastalih na osnovu službenih informacija istražnih ili drugih javnih organa”, kaže Rudić za FENU.

Po njenim riječima, ti zahtjevi dolaze od osoba koje su bile obuhvaćene različitim istragama nadležnih pravosudnih organa ili sigurnosnih agencija pod sumnjom da su počinili određena krivična djela. Iako zahtjevi nemaju nikakvog zakonskog osnova, pojedinci i njihovi odvjetnici ih koriste kako bi vršili pritisak na medije ili pokušali ”umiti” lice svoga branjenika pred bh. javnošću.

“Budući da ovaki zahtjevi predstavljaju neosnovan pokušaj ograničavanja prava na slobodu izražavanja, BH novinari su priremili posebnu analizu s jasnim porukama kako ni jedan medij ne treba podleći pokušajima cenzure, niti sklanjati svoje tekstove sa portala ili iz medijske arhive bez valjanih sudskih odluka u vezi sa konkretnim medijskim sadržajima. Analiza će biti objavljena uskoro na webu BH novinara”, navodi Rudić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Evo koliko će sada iznositi najniža plaća u FBiH

Vlada FBiH danas je donijela Odluku kojom se utvrđuje najniža plaća za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine u neto iznosu od 596 KM. Tako će se najniža plaća povećati s 543 na 596 KM, što predstavlja povećanje za 9,85 posto. Ova odluka stupa na snagu narednog […]

Pretplatite se