Osiguran novac za dionice Stolac – Počitelj, Mostar – Široki Brijeg – granica RH i Nević Polje – Turbe

Domagoj
0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

Izgradnja dviju ključnih dionica koridora Vc počet će ove godine. Riječ je o gradnji mostarske obilaznice i tunela Prenj, čijim bi završetkom autocesta kroz Federaciju BiH trebala biti okončana.

 

 

 

Dvije tvrtke iz Širokog Brijega, koje na ovoj listi predstavljaju i cijelu ŽZH među deset najvećih BIH izvoznika u 2022. godini: Aluminij ponovno na vrhu

 

Povećana najniža plaća u Federaciji BiH

 

 

 

Kako je navedeno iz JP Autoceste Federacije BiH, za ta dva najkompleksnija projekta raspisani su natječaji za odabir izvođača radova, a početak izgradnje planiran je sredinom ove godine. Uz navedene projekte, među prioritetima ove godine su i brze ceste. – Prvi put su postavljene brze ceste kao prioritet na prostoru cijele Federacije BiH – potvrdio je direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder te dodao kako će u ovoj godini u izgradnji biti 40 kilometara brze ceste. Naglasio je kako je jedan od strateških interesa povezati brzom cestom Krajinu s ostatkom Federacije BiH. – Upravo sam zato s projektantima, predstavnicima našeg poduzeća koji su zaduženi za projekt brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša, u USŽ-u organizirao sastanke s premijerom i predstavnicima lokalnih zajednica kroz koje ta brza cesta prolazi – naveo je.

 

Ističe kako se počelo s aktivnostima kada je riječ o projektiranju ove brze ceste te da će se poduzeti sve aktivnosti kako bi se u ovoj godini počelo s izgradnjom prvih kilometara. – Moram istaknuti da su u proračunu Federacije BiH planirana i osigurana sredstva za izgradnju spomenute brze ceste, kao i brzih cesta Stolac – međuregionalno čvorište Počitelj, Mostar – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske, kao i Nević Polje – Turbe – objasnio je direktor JP Autoceste FBiH.

 

Kako je ranije navedeno, među prvima bi se trebala početi graditi cesta Lašva – Travnik – Jajce. Riječ je o trasi ukupne dužine 66,7 kilometara, koja je podijeljena na tri dionice: Lašva – Nević Polje (24,5 km), Nević Polje – Turbe (10,8 km) i Turbe – Jajce (31,4 km). Izgradnja ove prometnice odvijat će se u fazama, a prva na redu je dionica Lašva – Nević Polje.

 

Što će se graditi

 

Iz Federalnog ministarstva prometa i veza podsjetili su na činjenicu kako je prometnica Lašva – Travnik – Jajce dio međunarodne rute TEN-T Core Network E-761/Bihać – Bosanski Petrovac Jajce/ i dio setto mreže dionica 2a Okučani (Republika Hrvatska) – Banja Luka – Travnik – Lašva. Ova brza cesta povezat će područja središnje BiH s autocestom na koridoru Vc u blizini petlje Lučani (Lašva) te će predstavljati najvažniji cestovni pravac za Federaciju BiH u smjeru zapad – istok. Uz dionice čija je realizacija tek u začetku, tijekom ove godine u planu je završetak započetih. Tako iz JP Autoceste Federacije BiH najavljuju kako će u ovoj godini biti završena izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići u dužini od 11 kilometara. To uključuje i most Počitelj koji, uz tunel Prenj, predstavlja

 

najzahtjevniji objekt na koridoru Vc.

 

Tijekom ove godine predviđeno je da bude dovršen i tunel Zenica, dužine 3360 metara, koji će postati najduži izgrađeni tunel u ovom trenutku na koridoru Vc. Također, obavljene su pripreme za izgradnju dionice od Mostara juga do Bune u dužini od 14,5 kilometara, piše Večernji list.

 

Inače, u Federaciji BiH je do sada izgrađeno 126 kilometara autoceste na trasi koridora Vc, a BiH je puštanjem u promet dionice Tarčin – Ivan dobila blizu 100 kilometara funkcionalne autoceste koja povezuje Bradinu s izlazom Zenica sjever.

 

Vrisak.info

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Nasilno je ugašen još jedan mladi život

Obdukcija obavljena na Odjelu patologije u Orašju je potvrdila da je 22-godišnji Admir Puzić preminuo nasilnom smrću. Iz MUP-a Posavske županije je priopćeno da policija sprovodi kriminalitičko istraživanje okolnosti pod kojim se smrt dogodila, a o svemu je obaviješten i dežurni tužitelj, prenose mediji. Podsjetimo, beživotno tijelo 22-godišnjeg Admira Puzića […]

Pretplatite se