Plesom protiv nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Više od 200 mladih zaplesalo je u Mostaru na plesnoj revoluciji pod nazivom “One Billion Rising” koja je i ove godine održana s ciljem podizanja svijesti i borbe protiv svih oblika nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama.

Ove godine kampanja se provodi pod sloganom “Rise for freedom/Ustanimo za slobodu!”, a organizatori su poručili kako je najbolji način izražavanja pokret, odnosno ples, sloboda kretanja i umjetnički izražaj.

Kampanja se proteklih godina simbolično održavala 14. veljače u cijelome svijetu, ali članica organizacijskog tima iz Mostara Tajma Tiro Demić kazala je kako su ove godine odlučili promijeniti termin kako fokus na ovoj temi ne bi bio samo na taj dan.

Nasilje nad ženama je javni problem na koji želimo ukazati koristeći javni prostor i koristeći ples kao vid izražavanja slobode tijela i duha. Ustajemo za slobodu mišljenja, govora, izbora. Šaljemo poruku da žene imaju pravo birati što će raditi u životu, kako će se ponašati, kako će se oblačiti, istaknula je ona.

Dodala je da se kampanji svake godine odazovu svi mostarski plesni klubovi, a u petak je ovdje bilo aktivno više od 200 plesača iz plesnih studija Flash, Erigo, B-Dance, Mostarske mažoretkinje, Mo-Stars, Koroleva i Zrinjski.

Prema svjetskim statistikama, jedna od tri žene tijekom svoga života bude zlostavljana. Nasilje nije samo udarac, nekada je gore psihičko nasilje. Moramo ukazati na prisutnost nasilja, na diskriminaciju žena u svakom obliku. Nitko od nas nije pošteđen i vjerujem da svatko od nas ima neko iskustvo kada je u pitanju ova tema, vlastito, unutar obitelji ili slično, smatra Tiro Demić.

Na kraju je kazala kako ovim ustankom inspiriraju nove generacije i zajedno stvaraju kulturu koja se bori za slobodu, za predanost u procesu zaustavljanja nasilja nad ženama te jačanja svijesti o tome.

Organizatori događaja su Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Podružnica psihologa Hercegovina te Centar za razvoj i edukaciju “Hera”.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Rusi u BiH otvaraju tvrtke, među njima i poduzetnici bliski Putinu

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu najmanje 30 tvrtki registrirali su ruski državljani u Bosni i Hercegovini, a među njima je i Igor Časnik, za kojega vlasti u Kijevu traže uvođenje međunarodnih sankcija jer ga smatraju bliskim režimu Vladimira Putina, objavio je istraživački portal Detektor iz Sarajeva, prenosi Slobodna Dalmacija. […]

Pretplatite se