Prvi put u Hrvatskoj uništen tumor uz pomoć robota i umjetne inteligencije

admin
0 0
Read Time:51 Second

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke.

Iz Kliničkog zavoda su objasnili kako umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta. Sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata.

Navedeni sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi.

Prepoznat kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, Odjelu intervencijske radiologije KBC-a Sestre Milosrdnice osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Ovaj vikend spavamo sat vremena manje

Ljetno računanje vremena ove godine počinje u noći sa subote na nedjelju 26. ožujka. i spavat ćemo sat vremena kraće. Naime, u nedjelju 26.03.2023. u 2 ujutro u završava zimsko računanje vremena, odnosno u 2 sata se kazaljke pomiču jedan sat unaprijed na 3 sata. Naši pametni uređaji će uglavnom […]

Pretplatite se