Neumski hotelijeri očekuju rekordnu sezonu

PROTV
0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Nakon nekoliko godina neizvjesnosti prouzročenih pandemijom koronavirusa turistički uposlenici s nestrpljenjem iščekuju dolazak ljeta, a neumski hotelijeri najavljuju rekordnu sezonu.

U razgovoru za Fenu potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić ocijenio je kako se, ako je vjerovati trenutnim pokazateljima, u jedinom bh. gradu na moru može očekivati rekordna sezona.

– Pokazatelji koje imamo jako su dobri. Predsezona bi trebala biti bolja od prošlogodišnje, iako četvrti mjesec nije baš popunjen kako bi mi voljeli. Četvrti mjesec je mjesec kongresnog turizma, a budući da je ramazan dosta ljudi odgađa seminare i konferencije za kraj četvrtog i peti mjesec, tako da mislim da ćemo sve nadoknaditi u petom i šestom mjesecu – kazao je Krešić.

Neumski hoteli raspolažu s oko tri tisuće kreveta, a ove će godine smještaj biti za oko 10 posto skuplji u odnosu na 2022. godinu.

– Poskupljenje je bilo neminovno budući da su svi naši inputi otišli gore, od energenata do plaća naših uposlenika, tako da smo morali povećati cijene. Ipak smo i dalje dosta povoljniji u odnosu na Hrvatsku, sigurno nekih 30 posto i više – dodao je.

Ostvareni prihodi

Za neumske hotele 2022. godina nije bila rekordna po broju noćenja, ali se po ostvarenim prihodima prošla godina može mjeriti s do sada najuspješnijom 2019. godinom:

– Glavni razlog zašto broj noćenja nije dosegao 2019. godinu je taj što nam i dalje nedostaju gosti s azijskih tržišta, jer oni su prije pandemije putovali svih 12 mjeseci u godini. Tamo je i dalje zastoj, ali imamo najave da bi se i oni mogli vratiti u malo većem broju od jeseni. Nadam se da će nam se ti gosti vratiti, da će barem dio hotela produžiti sezonu do zimskog periodu baš zbog tih kružnih tura s istočnih tržišta.

Upravo je produženje sezone, istaknuo je Krešić, ono na što se trebaju fokusirati svi turistički djelatnici:

– U špici sezone nemamo previše mjesta za daljnji rast. Ono na čemu treba raditi je poboljšanje sadržaja i produžetak sezone kako bi Neum imao veću popunjenost i u predsezoni i u postsezoni, kao i u zimskom razdoblju. U samoj špici sezone, u sedmom i osmom mjesecu, koliko god da imate kapaciteta vi ćete ga rasprodati i imat ćete zagušenje kakvo ima svako mjesto na Jadaranu. Neum tu nije nikakva iznimka – kazao je Krešić.

Cestovni projekti

Neumljani će 2022. godinu upamtiti i po dovršetku dva velika cestovna projekta: magistralne ceste Stolac – Neum i Pelješkog mosta. Dok je povezivanje Neuma modernom prometnicom s unutrašnjošću zemlje dobra vijest za sve, na pitanje tko je profitirao otvaranjem Pelješkog mosta Krešić kaže kako nema jednoznačnog odgovora:

– Ako pitate lokalno stanovništvo Neuma, oni će vam reći da je otvaranje Pelješkog mosta dobra vijest. Manje su gužve, normalnije se živi, dostupnija nam je unutrašnjost državi, a na granicama nema gužvi. Hotelijeri su donekle osjetili udar, ali ne u prevelikoj mjeri. Najpogođeniji su poslovni subjekti smješteni uz samu magistralu kojom je godišnje prolazilo dva milijuna vozila, a sada je 90 posto tog prometa preusmjereno na Pelješki most.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tko je Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore

Novi predsjednik Crne Gore je Jakov Milatović. Hvala svima što ste danas bili sa nama i što ste nas pratili u toku izbornog dana i noći. Vaš CDT pic.twitter.com/B8j79T45gj — CDT_CrnaGora (@CDT_CrnaGora) April 2, 2023 Kandidat Pokreta Europa sad Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore. Foto:Anadolija Jakov Milatović je […]

Pretplatite se