Razvijena baterija koja smanjuje tumor za 90 posto u roku od dva tjedna

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Foto: Emica Elvedji/PIXELL

Kineski znanstvenici razvili su implantabilnu i samopunjivu bateriju koja pomaže pri uništenju tumorskih stanica, tako da regulira mikrookruženje koje potpomaže rast tumora

Studija je objavljena u subotu u stručnome časopisu Science Advances i pojašnjava rad baterije koja je u kombinaciji s prolijekom tirapazaminom uspjela smanjiti volumen tumora za prosječno 90 posto u roku od dva tjedna, eliminiravši tumore u četiri od pet laboratorijskih miševa.

Tirapazamin je eksperimentalni bioreduktivni lijek protiv raka koji se aktivira na toksičnom radikalu samo pri vrlo niskim razinama kisika (hipoksije), a prolijek je biološki neaktivna supstanca sve dok ne dospije u organizam gdje se putem metabolizma pretvara u biološki aktivan lijek.

Tim istraživača sa Sveučilišta Fudan dizajnirao je implantabilni uređaj koji se sastoji od biokompatibilnog poliimida na bazi karbonila i metalnog cinka.

Takva baterija uspijeva formirati ciklus pražnjenja i samopunjenja te omogućuje da se u tumorima miševa kisik troši ravnomjerno. Na taj se način u tumoru reguliraju i sadržaj kisika i pH razina.

Studija je pokazala da baterija optimizira učinak tirapazamina kada je posrijedi uništenje tumora kod miševa. Naime, ovaj prolijek koristi stanje tumora osiromašeno kisikom da bi selektivno uništavao hipoksične stanice, odnosno one s manjkom kisika.

Istraživanje je pokazalo i da se baterija može koristiti kao učinkovit regulator mikrookruženja tumora za antitumorsku terapiju, rekao je Zhang Fan, profesor na Sveučilištu Fudan i jedan od autora studije. Znanstvenici ističu da za vrijeme istraživanja nisu uočene abnormalne promjene u tjelesnoj težini, ni na koži ili glavnim organima miševa, što ukazuje na sigurnost baterije u in-vivo laboratorijskom istraživanju. “Ovaj rad je kombinirana studija koja koristi tehnologiju baterija i bioterapiju. Ne samo da je riječ o novoj metodi liječenja tumora, već je stvoren i presedan za baterije u biomedicinskoj primjeni”, rekao je Xia Yongyao, profesor na Fudanu i jedan od autora studije.

Večernji list

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Podjela ugovora o dodjeli Napretkovih stipendija u Mostaru

Nakon Sarajeva i Zagreba svečanost potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i potpora iz Napretkova fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ i Podfondova „Irena Kozarić“ i „Vid Puljić“, temeljem rezultata  završenog natječaja Središnje uprave HKD Napredak za dodiplomske i poslijediplomske studije za akademsku 2022./2023. godinu s ovogodišnjim […]

Pretplatite se