Ćevapi iz Travnika našli se na listi 50 najboljih mesnih jela

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Ćevapi mogu biti kombinacija različitih vrsta mesa. Ovisno u kojem se gradu Bosne i Hercegovine nalazite uz ćevape mogu vam servirati mladi kajmak, ponuditi jogurtom, a nezaobilazni prilozi su luk i somun ili lepina, koja može doći u nekoliko verzija.

Ovo tradicionalno jelo ponovo se našlo na listi najboljih jela u svijetu. Ali, ovaj put na listi su naglasili da se radi o ćevapima iz Travnika, koji su zauzeli 45. mjesto.

“Zbog nekoliko različitih načina pripreme i namirnica, često dolazi do rasprava  jesu  li bolji sarajevski ili travnički ćevapi. Međutim, ljudi koji su ocijenjivali najbolja mesna jela u svijetu na web stranici gastro magazina Taste Atlas, odlučili su se za travničke ćevape.

Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom juhom , koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine”, opisali su.

Somun su nazvali piticom, koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuhanih kostiju, a preporučili su da se to sve skupa jede uz jogurt.

Zanimljiv podatak jeste da se nijedno tradicionalno mesno jelo iz regije  nije našlo na ovoj listi.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tomislavgrad – Općina koja subvencionira proljetnu i jesensku sjetvu

Odlukom Općinskog vijeća Tomislavgrad poljoprivrednicima iz te općine ukupno na raspolaganju ove godine bit će 60.000 maraka za subvencioniranje proljetne i jesenske sjetve. Pravo na subvenciju proljetne i jesenske sjetve imaju poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom ratarskih i povrtlarskih kultura na području općine Tomislavgrad i koja su upisana u […]

Pretplatite se