Narandžasti meteoalarm u BiH: U nedjelju obilne padaline i jaki udari vjetra, izdano upozorenje za poplave

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za nedjelju zbog obilnih padalina i jakih udara vjetra.


Foto:Meteoalarm
Kako su rekli, očekuju se padavine između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, lokalno oko i iznad 90 litara po metru kvadratnom.
“Udari vjetra će biti između 40 i 60, a lokalno do 80 km/h”, navode iz FHMZ-a.

Savjetovali su građanima da poduzmu mjere opreza i prate vremensku prognozu.
“Očekujte ometanja u dnevnim rutinama. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi”, dodaju iz FHMZ-a.

Iz Županijske uprave Civilne zaštite Sarajevske županije jučer su izdali upozorenje na poplave rekavši da prema izvještaju o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja Agencije za vodno područje rijeke Save, u periodu od 14. do 18. svibnja prognozira se porast vodostaja uslijed novih značajnijih kišnih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH.
“Između ostalog, i na slivu rijeke Bosne. Postoje opasnosti od pojave bujičnih poplava, te preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od poplava”, navode iz KUCZ-a.

Klix.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Revija tradicijskog ruha 'Od mora do Save' upriličena u Mostaru

Foto:Mario Obrdalj Četvrta revija tradicijskog ruha, simboličnog naziva “Od mora do Save” upriličena je u subotu navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a u organizaciji Hrvatskog kulturno umjetničkog društva (HKUD) “Sv. Ante -Cim” iz Mostara. Na reviji su se, osim domaćina HKUD –a “Sv. Ante- Cim”, predstavili […]

Pretplatite se