Brza cesta preko zapadne Hercegovine u mreži EU koridora

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Brza cesta, koja će spajati Mostar preko zapadne Hercegovine, odnosno Širokog Brijega i Gruda s Imotskim u Republici Hrvatskoj, ušla je na popis projekata koji će biti u vrhu prioriteta kada govorimo o mogućnosti dobivanja sredstava iz fondova Europske unije. Naime, jučer je na summitu o povezivanju u Budvi šest regionalnih ministara prometa i veza, među kojima i ministar Edin Forto, s predstavnicima Europske komisije potpisalo dokument o unaprjeđenju karta transeuropske prometne mreže TEN-T.

Projekti na ovoj prometnoj mreži imaju prioritet za sufinanciranje iz fondova EU-a i zbog toga je dodatak novih koridora unutar BiH od krucijalnog značaja.

Kada je riječ o BiH, osim brze ceste Mostar – Imotski, proširena je željeznička prometna mreža dodavanjem nastavka pruge od Novog Grada prema Hrvatskoj, pruga Čapljina – Trebinje – Nikšić – Podgorica, kao i cestovna veza od Tuzle prema Srbiji.

Ministar Forto naglasio je kako BiH mora pratiti trendove u regiji i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture i modernizaciji željezničkog prometa koji je neopravdano zanemaren.

Razgovarano je i o dodatnom cestovnom uvezivanju kojim bi se omogućilo sufinanciranje dionice brze ceste Jajce – Bihać na koridoru koji bi povezao Tiranu, Podgoricu, Sarajevo i Unsko-sansku županiju s Hrvatskom i Slovenijom. Projekt “Jajce – Bihać” bit će razmatran u sklopu inicijative za izgradnju ovog pravca kroz pet zemalja.

Vecernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Osnovnoškolci u Posušju konzumiraju opasni snus

Zabrinuti roditelji učenika Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje uputili su apel nadležnim institucijama o korištenju opasan nikotinski proizvod snus kod osnovnoškolaca. Kako navode, u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Posušju već duže vrijeme među učenicima od 6. do 9. razreda slobodno se raspačava ovisnička i zabranjena droga – snus, navodno […]

Pretplatite se