Dan stradanja Hrvata općine Travnik

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na Bikošima i Svetom misom zadušnicom kod spomen obilježja na Ovnaku, započelo je obilježavanje 30. godišnjice stradanja i progona travničkih Hrvata, te početka agresije Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik.

Neposredno prije svete mise položeno je cvijeće kod spomen obilježja “Ovnak”, gdje je pristiglo i oko 100 sudionika pješačkog pohoda od župne crkve u Novoj Biloj (ratna bolnica) do spomen obilježja na Ovnaku.

Svake godine 8. lipnja u Travniku se obilježava početak agresije Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Početkom lipnja mjeseca 1993. godine izvršeni su napadi te su počinjeni nezapamćeni zločini nad Hrvatskim stanovništvom.

Protjerano je 20.000 Hrvata katolika sa svojih vjekovnih ognjišta, a njihova imovina je sustavno pljačkana i uništavana.
Snage Armije BiH tada su na širem prostoru općine ubile na svirep i zločinački način 137 hrvatskih Branitelja, zatočenika i civila.

U selu Maljine na Bikošama zatočeno je i strijeljano 37 hrvatskih Branitelja
ranjenika i civila, od kojih njih 19 još uvijek nisu pronađeni.
Do kraja rata u Općini Travnik ubijeno je 427 hrvatskih branitelja i 124 civila.

Za sve ove počinjene zločine nad Hrvatima općine Travnik ni nakon 30. godina još
nitko nije procesuiran niti je odgovarao.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

FOTO/VIDEO: U Novom Travniku svečano proslavljena svetkovina Tijelova

U župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku danas je svečano proslavljena svetkovina Tijelova. Svetu misu u 18:00 sati predvodio je karizmatični svećenik Družbe Isusove p. Ike Mandurić. Nakon svete mise usljedila je procesija kroz grad, na kojoj su tradicionalno sudjelovali časnici, dočasnici i Prvi orkestar OS BiH. U procesiji su […]

Pretplatite se