Teška borba s poplavama u Podravini: ‘Radimo sve da spriječimo najcrnji scenarij’

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second


Foto:Ravnateljstvo civilne zaštite

Vodostaj Drave kod Botova stagnira. U 5 sati vodostaj je iznosio 602 cm.
Situacija u općini Drnje i mjestu Gabajeva Greda u općini Hlebine u Koprivničko-križevačkoj županiji za sada je pod kontrolom, a teško je predvidjeti kada se može očekivati vrhunac dravskog vodenog vala, izvijestili su u utorak rano ujutro načelnici tih općina.

6:54 – U 6 sati vodostaj Drave kod Botova počeo je padati i iznosi 601 centimetar.
6:00 – Vodostaj Drave kod Botova stagnira. U 5 sati vodostaj je iznosio 602 cm.
5:55 – Situacija u općini Drnje i mjestu Gabajeva Greda u općini Hlebine u Koprivničko-križevačkoj županiji za sada je pod kontrolom, a teško je predvidjeti kada se može očekivati vrhunac dravskog vodenog vala, izvijestili su u utorak rano ujutro načelnici tih općina. “Teško je procijeniti kada se može očekivati vrhunac vodenog vala, no radimo sve da se spriječi najcrnji scenarij, a to je da voda probije nasip”, izjavila je za Hinu načelnica općine Hlebine Božica Trnski.
Apostrofirala je nadljudske napore brojnih angažiranih. Tu je oko 300-tinjak mještana, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz gotovo svih županijskih mjesta, u pomoć je pristiglo oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, a tu su i članovi HGSS-a. Za obranu od poplave od vreća ispunjenih pijeskom grade se “bunari”, a kako je navela Trnski, samo je u posljednjih nekoliko sati pristiglo devet kamiona pijeska, što odrađuju Hrvatske vode.
Da je situacija pod kontrolom, ali i da je teško procijeniti kada će doći do vrhunca vodenog vala, izjavio je i načelnik općine Drnje Petar Dombaj.

Predviđeni vrhunac vodostaja iznosi oko 650 centimetara, trenutno stanje je oko 620 centimetara, a dosadašnji rekord, zabilježen 2014. godine, iznosi 578 centimetara, rekao je Dombaj za Hinu, navevši i da su u lokalnoj Dravskoj ulici poplavljena pojedina dvorišta i pomoćni objekti, no ne i kuće. I on je apostrofirao važnu ulogu Hrvatskih voda, kao i veliku požrtvnovnost pripadnika javnih i dobrovoljnih vatrogasnih službi te županijske civilne zaštite.
Dramatično je u Drnju, od poplave se brane stotine kuća, sve žurne ekipe su na terenu, a ondje je i ekipa HRT-a. U Dnevniku 3 HTV-a novinar Ivica Grudiček izvijestio je najnovije informacije. – Dramatično je na potezu od Drnje-Hlebine. Ovdje su stotine pripadnika vatrogasaca, a 160 pripadnika Hrvatske vojske dolazi u Hlebine gdje je, kako doznajemo, nasip na nekoliko kritičnih mjesta puknuo i potrebno ga je hitno sanirati, rekao je.
5:50 – Zbog rekordnog vodostaja Drave postoji mogućnost poplavljivanja područje Općine Hlebine te su stoga u ponedjeljak poslijepodne u Gabajevu Gredu upućene dodatne snage Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatske vojske, izvijestilo je Ravnateljstvo CZ.
“Maksimalni napori u obrani od poplave poduzimaju se i u općini Drnje gdje se također po potrebi raspoređuju dodatne snage vatrogasaca i HGSS-a”, objavili su iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a na društvenim mrežama te istaknuli veliku pomoć građana koji su cijelo vrijeme potpora lokalnim operativnim snagama.
Pozivaju na poduzimanje adekvatnih mjere opreza u slučaju poplave u svrhu očuvanja vlastite sigurnosti i sigurnosti onih koji se nalaze u okolini.
Podsjećaju i kako se upute kojih se treba pridržavati u slučaju poplave nalaze se na službenoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite.
Dok se u Drnju u Koprivničko-križevačkoj županiji vrhunac vodenog vala očekuje noćas, nizvodno u Gabajevoj Gredi, naselju u sastavu Općine Hlebine, nasip je počeo propuštati tijekom popodneva te se radi na njegovoj sanaciji.

Vecernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BiH: U lipnju 166 tisuća turista, 17,3 posto više u odnosu na lipanj prošle godine

U Bosni i Hercegovini u lipnju 2023. turisti su ostvarili 166.172 posjete, što je više za 0,9 posto u odnosu svibanj 2023. i za 17,3 posto više u odnosu na lipanj 2022. godine. U lipnju je ostvareno 333.409 noćenja, što je više za 2,4 posto u odnosu na svibanj 2023. […]

Pretplatite se