Radioamateri Herceg Bosne educiraju djecu na Blidinju

admin
0 1
Read Time:1 Minute, 36 Second


Zajednica Radioamatera Herceg Bosne je u sklopu obilježavnja 30. obljetnice od osnivanja u dogovoru sa voditeljima ljetnog kampa Zelenkapica (koji se već deset godina tradicionalno održava u Parku Prirode Blidinje) od ove godine razvila poseban program predstavljanja radioamatera mlađoj populaciji kroz zanimljiva i poučna predavanja te atraktivan praktični dio vježbajući ARG (amatersku radiogoniometriju) tehnički sport u kojem se trči u prirodi te traži skrivene odašiljače.

Inače ZRHB do sada nikada nije prakticirala ARG, sigurno je jedna novina koja će se probati razviti tu kod nas u neko ozbiljnije bavljenje uz organizaciju takmičenja kako bi se mlade odvojilo od TV i mobitela te izvelo u prirodu na druženje, učenje te bavljenje ovim sportom.

ARG (amaterska radiogoniometrija) je nastala od radiogoniometrije (postupka koji služi za određivanje radiosmjera). Korištenjem odašiljača sa poznatim frekvencijama i prijamnika se očitava jačina signala i onda se određuje azimut te se pomoću karti crtaju smjerovi i u križanju tih smjerova se točno može odrediti pozicija. Nekada prije pojave GPSa ovako su se navigirali brodovi i zrakoplovi ali i danas ima svoju primjenu u civilnom i vojnom prometu, istraživanju svemira ali je našao primjenu i u ovom sportu.

ARG je dosta popularan u većem dijelu Europe pa i u našem okruženju ali na prostoru Hercegovine se nitko u zadnjih dosta godina nije bavio njime. Natjecatelji uz to što trče, borave u prirodi, trebaju imati kondiciju, trebaju se znati služiti određenim uređajima i navigirati pomoću karte i kompasa ali i slušati signale odašiljača te tražiti iste i trčati u nekim smjerovima od starta do cilja. Spoj trail trčanja i tehnike čini jednu zanimljivu kombinaciju. A to su upravo dokazala i djeca sa ovogodišnjeg prvog turnusa Zelenkapice. Njih 45 su nakon odslušanih predavanja, tražili skrivene odašiljače sa prijemnicima te pokazali dosta veliko zanimanje za radioamatere kao i ovaj zanimljiv sport. Druženja sa djecom se nastavljaju cijelo ljeto a voditelj projekta ispred ZRHB je Marin Pavlović iz RK Široki Brijeg.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Buntić: U planu je kupnja vozila GSS-u Tomislavgrad

Načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić i pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Ivan Perić održali su u petak sastanak s predstavnicima Gorske službe spašavanja (GSS) Tomislavgrad Josipom Krištom i Ivanom Bebekom te s predsjednikom Planinarskoga saveza Herceg Bosne i Planinarskoga društva ”Orlova stina” Antom Vukadinom. Tom prigodom bilo je riječi o planovima […]

Pretplatite se