Papa Franjo pozvao mlade da brinu o planeti i na borbu protiv klimatskih promjena

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second


Foto:Mreža mira

Papa Franjo u četvrtak je pozvao mlade ljude da se fokusiraju na brigu o planeti i borbu protiv klimatskih promjena, pozivajući na “integralnu ekologiju” koja spaja zaštitu okoliša s borbom protiv siromaštva i drugih društvenih problema.

Franjo (86), učinio je zaštitu životne sredine kamenom temeljcem svog pontifikata, napominjući u svojoj znamenitoj enciklici “Laudato Si” (Hvaljen budi) iz 2015. da je planeta “sve više počela da liči na ogromnu gomilu prljavštine”.

– Moramo prepoznati dramatičnu i hitnu potrebu da brinemo o našem zajedničkom domu. To se, ipak, ne može učiniti bez stvarne promjene mišljenja – poručio je on tokom obraćanja na otvorenom studentima na Katoličkom univerzitetu u Lisabonu drugog dana posjete Portugalu.

– Ne možemo se zadovoljiti samo palijativnim mjerama ili stidljivim i dvosmislenim kompromisima – dodao je on, govoreći na svom maternjem španskom jeziku.

Publika od oko 6.500 ljudi, među kojima su bili portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa i biskupi, vikala je i aplaudirala dok je papa izlazio na pozornicu dok je hor pjevao “Isuse Hriste, ti si moj život”.

– Imajte na umu da nam je potrebna integralna ekologija, koja vodi računa o patnjama i planete i siromašnih. Moramo uskladiti tragediju bjekstva izbjeglica, s pitanjem povećanih migracija uz opadajuću stopu nataliteta – poručio je vođa 1,3 milijarde rimokatolika u svijetu.

– Umjesto polariziranih pristupa, potrebna nam je jedinstvena vizija, vizija sposobna da obuhvati cjelinu – kazao je.

Prvi latinoamerički papa doputovao je u srijedu u Lisabon na proslavu Svjetskog dana mladih, međunarodnog katoličkog džokupljanja koje traje sedmicu i za koje se očekuje da će privući milion ljudi.

Franjo, koji se u srijedu sastao sa svećenstvom i žrtvom svećeničkog seksualnog zlostavljanja, održat će misu u nedjelju u Lisabonu posljednjeg dana svoje petodnevne posjete Portugalu.

Svjetski dan mladih, koji je 1986. godine uspostavio Ivan Pavao II, najveći je katolički skup na svijetu i sadržavat će širok spektar dešavanja, uključujući koncerte i molitvene sesije.

Ovo izdanje, prvobitno zakazano za august 2022., ali odgođeno zbog pandemije, bit će četvrto za Franju nakon Rio de Janeira 2013., Krakowa 2016. i Paname 2019. godine, prenosi AFP.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Zoran Milanović stiže u Široki Brijeg

Foto:FENA Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetit će Široki Brijeg 15. kolovoza. Udruga prvih dragovoljaca prve dragovoljačke postrojbe Poskok bojne HVO-a pozvala je predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića na svečanu akademiju koja se održava 15. kolovoza u Širokom Brijegu. Predsjednik Milanović planira se odazvati pozivu, izjavio je za portal Jabuka.tv […]

Pretplatite se