Formiran Resursni centar Grada Mostara, sustavno rješavanje problema nezaposlenosti

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Kroz projekt „Podrška mladima u zapošljavanju u IT sektoru” kreiran je dokument Lokalni akcijski plan zapošljavanja Grada Mostara 2024.-2027. (LAPZ), a kao prvi korak u njegovoj implementaciji formiran je i Resursni centar kojeg čine poduzetničke udruge i asocijacije REDAH, LiNK, INTERA i Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH).

“Formirajući ovo tijelo rješavanju problema nezaposlenosti želi se pristupiti na sustavan način koji će omogućavati dugoročnu efikasnu i efektivnu provedbu. Ove četiri poduzetničke organizacije imaju iskustva i kapacitete u provedbi aktivnosti, te će sudjelovati u svim segmentima izrade i direktnoj provedbi Operativnog plana LAPZ-a”, priopćeno je iz Resursnog centra.

Inače, spomenuti projekt provodi Grad Mostar s Asocijacijom za ekonomski razvoj REDAH, kao vodećim partnerom, te Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNŽ

Dokumentom LAPZ želi se sustavno urediti i riješiti problematika zapošljavanja na području Mostara, u suradnji sa ključnim akterima koji mogu pružiti podršku u uspješnoj provedbi mjera zapošljavanja.

Na osnovu Analiza stanja i SWOT analize utvrđene su razvojne potrebe i potencijali koji predstavljaju osnovu za utvrđivanje strateške orijentacije Grada Mostara u rješavanju ovog problema. Jedan od faktora koji je uzet u obzir je i sama struktura gospodarstva na području Mostara, tako da je ovaj plan fokusiran na ciljane grupe korisnika kojima se želi pružiti mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja u najperspektivnijim gospodarskim sektorima.

Sektori koji su prepoznati kao prioritetni su turistički sektor (ugostiteljstvo, hotelijerstvo), prerađivački sektor (prerada metala, drveta, plastike), IT sektor i uslužni sektor.

U skladu s tim definirana su tri prioriteta i jedanaest mjera za realizaciju Lokalnog akcijskog plana zapošljavanja koje između ostalog uključuju uspostavu modela i rad Resursnog centra, programe povezivanje obrazovanja s tržištem rada i jačanje položaja mladih, programe poticaja MSP-a za provođenje programa obuka i prekvalifikacija, programe obavljanja prakse, programe potpore mladim poduzetnicima i obrtnicima i drugo.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

SVEČANO OTVOREN MOST "HERCEGOVINA"

Presijecanjem vrpce uz spektakularan vatromet službeno je otvorena poddionica Počitelj – Zvirovići i most Hercegovina, jedan od najvećih infrastrukturnih objekata na koridoru Vc i jedan od najviših mostova u ovom dijelu Europe. U okviru svečanosti otvorenja prisutnima su se obratili direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić, premijer Federacije Bosne i […]

Pretplatite se