Konaković: Prema dostupnim informacijama EU će otvoriti pregovore s BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a, izjavio je da prema informacijama kojim raspolaže EU bi mogla otvoriti pregovore s BiH.

Dom naroda Parlamenta BiH danas je usvojio pet zakona koji su veoma važni na putu ka EU. Zakone je ranije usvojio Zastupnički dom Parlamenta BiH. Usvajanjem zakona napravljen je najveći iskorak na putu prema EU.

Očekujemo da se u izvještaju o BiH zabilježi veliki napredak naše zemlje i da čelnici EU shvate da je krajnje vrijeme za otvaranje pregovora.

Informacije kojim raspolažemo govore da će takva odluka biti donesena.

Za našu zemlju to će biti veliki pomak, za građane nove prilike, veće plaće, nova radna mjesta. Za mlade ljude šansa da budućnost grade u svojoj domovini. Sve to vrijedi svakog pritiska, laži i napada kroz koji smo prošli. Dokazali smo da se razgovorima i dijalogom procesi mogu pomjerati naprijed, a od samog početka smo znali šta hoćemo. Ako smo i glasove izgubili, nije važno.

Da smo izlazili sa sastanaka, napuštali sjednice, ispaljivali populističke izjave, ovih zakona ne bi bilo. Bila bi to još jedna priča o propuštenim prilikama naše zemlje. Mi bi skupili jeftine političke poene, bio bi poneki ekstra glas, a naša domovina ostala zarobljena u raljama populizma i radikalizma. Ove smo zakone čekali od 2019. godine formalno, a i prije uvjeta koje smo dobili iz EU u 14 prioriteta bili su obveza. Prethodne vlasti imale su druge prioritete, naveo je Konaković.

Na Parlamentarnoj skupštini BiH usvojeno je pet reformskih zakona: Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, prijedlog zakona o Visokom i sudskom tužilačkom vijeću BiH, Prijedlog zakona o vinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima.Jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Narednih dana sunčano, dnevna temperatura od 25 do 31, na jugu do 34 stupnja

U Bosni i Hercegovini sutra će biti pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Vjetar slab u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do […]

Pretplatite se