Kako se najjeftinije grijati ove zime?

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second
Aktivisti “Eko akcije” izračunali su kako da se na najjeftiniji način građani griju tijekom ove zime.

Oni su objavili informacije do kojih su došli praćenjem i izračunom koliko će koštati grijanje ove zime.

Nakon dodatnog poskupljenja ogrjevnog drveta, za domaćinstva koja imaju loše peći, a takvih je najviše, grijanje na drva je postalo najskuplja opcija. Nije siromaštvo glavni krivac za zagađeni zrak u našim gradovima, već opća neuređenost. Nepostojanje standarda za kvalitetu peći doveo je do toga da su mala ložišta na čvrsta goriva glavni izvor zagađenja zraka u većini naših gradova, naveli su aktivisti.

Dodaju da cijena grijanja ponajviše ovisi od efikasnosti uređaja (peć, bojler, grijalica, toplinska pumpa) koji se koristi za grijanje, čak i kada je isti energent u pitanju.

Da smo na vrijeme uveli i temeljito primijenili standarde za kvalitetu ložišta (bojlera i peći) na čvrsta goriva, sada bi imali daleko manje zagađen zrak u našim gradovima, a stanovnici bh. gradova bi se daleko kvalitetnije i jeftinije grijali, navode iz Eko akcije.

Usporedbom troškova različitih načina grijanja u Sarajevu, izračunato je da je godišnji trošak grijanja npr. stana od 60 m2 na suha ogrjevna drva 3.420 KM, grijanje na grijalicu nosi trošak 1.884 KM, plinska peć 1857 KM, centralno grijanja u sustavu KJKP Toplane Sarajevo 1362 KM, dok grijanje toplinskim pumpama (zrak-zrak) košta 471 KM.

Dakle, grijanje toplinskim pumpama, koje su obnovljivi izvor energije smatraju uvjerljivo najjeftinijim načinom grijanja sa nultom lokalnom emisijom zagađujućih materija u zrak.

Napominju da su u proračunu korišteni parametri za invertorski klima uređaj, koji spada u tzv. zrak-zrak klasu toplotnih pumpi. Cijena takvih uređaja na našem tržištu je već od 1300 KM po uređaju, skupa sa ugradnjom. Toplinske pumpe koje za grijanje i hlađenje koriste energiju iz zemlje, odnosno iz vode su daleko skuplje – one nisu korištene u ovom proračunu, javila je Akta.

www.jabuka.tv Foto: Freepik

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Evo koliko po satu zarađuje 54 posto zaposlenih u Njemačkoj, a koliko jedna od tri osobe

Prema izvješću Uredničke mreže Njemačke, više od polovice zaposlenika u Njemačkoj koji su obveznici socijalnih doprinosa zarađuje manje od 20 eura bruto po satu Oko 54 posto zaposlenih u Njemačkoj zarađuje manje od 20 eura po satu, a jedna od tri osobe čak manje od 16 eura. To proizlazi iz […]

Pretplatite se