BiH i njezinim žiteljima potrebne su sustavne održive mjere

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Većina žitelja u zemlji teško živi, a ekonomisti pritom upućuju na potrebu reformi kojima bi se podigao životni standard

Građani u Bosni i Hercegovini teško žive, smatra većina građana, ali i stručnjaci iz oblasti ekonomije i financija. O kvaliteti života građana ne brinu mnogo predstavnici vlasti dok traže više novca u proračunu za svoje potrebe. I ministar financija BiH upozorava kako su zahtjevi nekih institucija nerealni. Institucijama BiH nedostaje 37 milijuna maraka, kaže ministar financija. Nedostaje novac i građanima koji, kako kažu, teško žive. Dok građani jedva spajaju kraj s krajem, institucije u Bosni i Hercegovini imaju sve veće proračunske zahtjeve. Ministarstvu financija i riznice Bosne i Hercegovine upućen je proračunski zahtjev koji zbog traženja nekih institucija iznosi rekordnih 2,8 milijardi maraka, što je znatno više od planirane 1,3 milijarde za ovu godinu.

– Takav zahtjev, ako je netko doživio kao cjenkanje na tržnici u smislu poslat ću veći proračunski zahtjev kako bih dobio barem polovinu tog zahtjeva koji sam poslao, smatram neodgovornim, neprofesionalnim, smatram da je to zahtjev koji neće dobiti podršku Ministarstva – tvrdi Srđan Amidžić, ministar financija i riznice BiH, javlja BHRT. Istodobno, ekonomisti ističu potrebu za provedbom reformi koje bi trebale podignuti životni standard žitelja zemlje.

Bosni i Hercegovini i njezinim građanima potrebne su sustavne održive mjere, smatra profesor bankarstva i financija Sanel Halilbegović. Kao primjer navodi najavljeni set zakona Vlade Federacije BiH, prema kojem bi minimalne plaće u Federaciji BiH iznosile tisuću maraka. – U smislu kako je to predloženo, mislim da nije održivo. Može biti održivo i djelotvorno, ali jedino u simbiozi s popuštanjem u izravnim porezima, odnosno nametima na plaću – navodi prof. dr. Halilbegović. Govoreći o financijskoj stabilnosti države, ministar financija kazao je kako to nije samo u njegovim rukama nego i rukama svih institucija. Najavljuje olakšice građanima u obliku inicijative za oslobađanje od plaćanja PDV-a na prvu nekretninu.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BiH: Još jedna mlada žena ubijena zbog ljubomore

Policija u BiH provela je očevid nakon ubojstva žene i samoubojstva muškarca počinitelja i dok se provodi istraga nagađa se da je riječ o novom zločinu iz ljubomore. Policija je noću između nedjelje i ponedjeljka nakon dojave o pucnjavi u jednoj pekarni u mjestu Zavidovići u središnjoj Bosni pronašla dva […]

Pretplatite se